fbpx
Сьогодні
16:18 19 Кві 2023

Проект меморіального військового кладовища передбачає розміщення 50 тисяч поховань

Проєкт Національного військового меморіального кладовища передбачає розміщення 50 тисяч поховань без урахування колумбарію.

Про це зазначив Директор департаменту громадянської ідентичності та ветеранського розвитку Міністерства у справах ветеранів Максим Кушнір під час круглого столу: «Пантеон Героїв: як увіковічити пам'ять тих, хто віддав життя за Україну», що відбувся у Military Media Center, повідомляє  Укрінформ.

«Ми розглядаємо варіант, що меморіальне кладовище буде для близько 50 тисяч поховань, не враховуючи колумбарію, оскільки в колумбарії можна здійснити більше поховань», – сказав він.

Водночас Кушнір зауважив, що міністерство переглянуло близько десяти можливих ділянок цвинтарів і зупинилося на Биківнянських могилах. За його словами, основним орієнтиром для проєкту буде кладовище у Стокгольмі, оскільки «саме там близько 40 тис. поховань припадає на зону соснового бору».

Водночас президент історичного клубу «Холодний Яр» Роман Коваль наголосив, що «Биківня» – назва, яка абсолютно не підходить для назви місця, де вшановуватимуть героїв. Також він зауважив, що гідним місцем для кладовища є центральна частина Києва, але не «околиця міста біля задимленої траси».

Своєю чергою, доктор історичних наук Ігор Гирич зауважив, що проєкт військових поховань необхідно розширити до Пантеону Героїв, включно з людьми, які воювали за Україну не лише сьогодні, а й в минулі часи, зокрема, у часи визвольних змагань та Другої світової війни.На його думку, пантеон та цвинтар міг би розташовуватися на території Межигірського монастиря, який ще у 18 ст. був одним із українських пантеонів. Там було поховано Семена Палія та інші полковників козацького війська.

«Там зараз відновлюється православний монастир, і, можливо, цю територію можна було б пристосувати до Пантеону Героїв та розмістити там кладовище», – сказав він.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: