fbpx
Сьогодні
15:55 19 Кві 2023

Додаткові 30 тисяч грн для військових: Генштаб ЗСУ закликав припинити популізм та займатися обороною країни

Фото з відкритих джерел

Генеральний штаб Збройних сил України, реагуючи на рішення парламенту повернути додаткову грошову винагороду військовослужбовцям у розмірі 30-ти тисяч гривень, просить припинити займатися популізмом та сконцентруватися на обороні України.

Про це йде мова у заяві Генштабу.

"Солдат, який несе службу і захищає країну від агресора, ризикуючи власним життям і здоров'ям, виконує завдання у надскладних умовах, має бути високо мотивованим.

Пригадайте, як виглядають Вугледар, Мар'їнка, чи Авдіївка. Кожен день оборони України — дається нам дуже високою ціною. Ціною життя та здоров'я наших захисників", зазначили в заяві.

У військовому командуванні пояснили, що на цей час додаткова грошова винагорода нараховується залежно від районів бойових дій та складності завдань, які виконують бійці.

Як підкреслили у Генштабі,

  • 100 тисяч гривень на місяць, як і раніше, зберігаються за захисниками, які воюють безпосередньо на передньому краї.
  • 30 тисяч виплачується військовим, які виконують завдання в районах бойових дій. Проте не беруть безпосередньої участі в боях із противником пропорційно часу виконання. А також тим, хто перебуває на бойовому чергуванні і бере участь у відбитті повітряних нападів противника, незалежно від району виконання завдання.
  • Якщо військовослужбовці перебувають поза зоною бойових дій, у тилу, то додаткові бойові виплати їм не нараховуються.

Разом з тим, з 1 лютого 2023 року усім військовослужбовцям мінімальний розмір грошового забезпечення було підвищено до 20100 гривень, пояснили у Генштабі.

"Переконані, що у Збройних Силах України має діяти справедлива система виплат, яка не буде створювати передумов до соціальної напруги у бойових підрозділах. І з повагою ставитиметься до тих воїнів, які ризикують власним життям і здоров'ям. Просимо припинити займатися популізмом та сконцентруватися на обороні нашої держави", — закликали в оприлюдненій заяві.

Що відомо про додаткові 30 тисяч грн для військових

8 березня 2022 року уряд ухвалив постанову, яка передбачає додаткову винагороду військовим. Згідно з нею, додаткові 30 тисяч гривень на місяць отримують військові Збройних сил, Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки, розвідки Міністерства оборони, Національної гвардії, Державної прикордонної служби.

З 1 лютого 2023 року порядок виплат премій військовим було змінено. За новим порядком, виплати залежать:

  • від районів перебування воїнів,
  • складності та специфіки виконання ними бойових чи спеціальних завдань.

Анонсовані зміни торкнулися військовослужбовців та співробітників системи МВС, які перебувають поза зоною бойових дій у різних регіонах України, строковиків і курсантів ВВНЗ, офіцерів управлінь і штабів, а також деяких інших категорій

Зокрема, бойові виплати у 100 тисяч гривень виплачуватимуть усім, хто виконує завдання на передовій, сім'ям полонених та зниклих безвісти, а 30 тисяч отримуватимуть ті, хто працює на фронті, але не бере участі в боях.

10 квітня Верховна рада ухвалила законопроєкт №8312 з відповідною поправкою, яка повернула військовим доплату у розмірі 30 тисяч гривень.

За поправку депутатського об'єднання Дмитра Разумкова "Розумна політика" про "повернення виплат у 30 000 військовим, службі цивільного захисту, поліцейським шляхом обмеження зарплат топпосадовцям", проголосували 254 нардепи.

Тим часом голова парламентського Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев вважає, що виплати військовим повернуть, якщо знайдуть, де взяти гроші.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: