fbpx
Сьогодні
Відео 19:58 16 Кві 2023

Як львів’янин українізував великі корпорації: для чого це рішення

Наразі ми маємо вдома побутову техніку, що підписана українською мовою, та ноутбуки з українськими літерами. Це заслуга Святослава Літинського.

Як йому це вдалося, розповіло ШоТам, цитує Рубрика.

У чому проблема?

Святослав Літинський — львів'янин, який змусив великі корпорації поважати українські закони. Історія його боротьби почалася з купівлі звичайної пральної машинки в 2012 році.

"Її привезли, розпакували. Я дивлюся, а там написи російською мовою. Я зрозумів, що я буду щоранку заходити до ванної кімнати, митися, дивитися на ту пральну машинку і розуміти, що ми все ще в колонії росії", — Святослав Літинський, захисник української мови.

"Я купив для себе для користування ноутбук, а в ньому відсутні клавіші для набору українською мовою", — розповідає Святослав.

Яке рішення?

Машинку Святослав повернув виробникові й почав судитися, аби на техніці були написи українською.

Як це працює?

Якщо на вашому ноутбуці є клавіатура з українськими літерами, це завдяки йому. Якщо маєте пральну машину або пилосмок із українською панеллю — це теж завдяки йому.

Пропагандисти називають його войовничим націоналістом, який "ущємляєт права русскіх". А він просто успішно бореться за українську мову в Україні.

"Протягом пів року після того, як закінчились суди, SAMSUNG почали ввозити свої пральні машини та використовувати такий синенький кружечок "Я розмовляю українською"", — Святослав Літинський, захисник української мови.

Слідом українізувалися й конкуренти: спочатку LG та Electrolux, а потім і всі інші. Та попереду було чимало роботи. І наступним викликом для Святослава стали ноутбуки.

Аби досягти такого результату, Святослав судився з компаніями 50 разів. Відвідав понад 150 судових засідань. І зрештою Святослав переміг.

Багато виробників почали випускати ноутбуки зокрема і з українською клавіатурою. Зауважте, в 2012 році було нуль ноутбуків з українською клавіатурою. Ви не могли купити, — Святослав Літинський, захисник української мови.

Крім того, Святослав став першим українцем, який отримав паспорт без сторінки російською мовою. Та добився від МВС, щоб там писали звернення українською.

Також завдяки йому співробітники Укрзалізниці тепер спілкуються з пасажирами державною. А ще він тиснув на Youtube, аби той відрізняв український контент від російськомовного і не рекомендував останній.

Звісно, не всі позови Святослава були задоволені та не всі суди виграні. Але він не здається. Не тільки бореться за українізацію сам, а й навчає людей відстоювати свої права в судах.

Він — людина, яка має величезний досвід відстоювання інтересів, у тому числі, в судових інстанціях. Його діяльність — це приклад того, як громадянин України може захищати свої права, — Тарас Кремінь, уповноважений із захисту державної мови.

"У мене є декілька хобі. Я кіньми трошки займаюся, люблю мотоцикли, люблю, бачите, позови подавати… настільний теніс люблю. Різні такі хобі. Це одне з хобі, яке, на мою думку, є суспільно корисним", — Святослав Літинський, захисник української мови.

Довідка

Нагадаємо, в ірландських школах з'явиться українська мова.

Окрім того, за даними опитування, 76% київських школярів вважають, що українська має бути єдиною державною.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: