fbpx
Сьогодні
Фото, відео 22:55 13 Кві 2023

У Чернігові відкрилася виставка, на якій представлені понад 500 розмальованих, витравлених та вирізьблених писанок

Фото: Суспільне Чернігів

До Великодніх свят у Чернігівському обласному історичному музеї імені Тарновського відкрилася виставка писанок у рамках проєкту "Етніка". Четверо чернігівських майстрів презентували понад півтисячі своїх робіт.

Про це пише Суспільне Чернігів.

Як зазначають це розмальовані, розписані, витравлені та вирізьблені вироби з яєць.

На виставці представлені писанка з кістки XI століття, керамічна з брязкальцем у середині, а також дерев'яні та традиційні мальованки.

Вийти за рамки традиційного писанкарства вирішила чернігівська майстриня Маріанна Ваценко. На виставці вона презентувала солом'яних павуків оберегів. Це поєднання техніки плетіння із соломи та виготовлення мальованок.

Солом'яні павуки обереги

Солом'яні павуки обереги. Фото: Суспільне Чернігів

Із понад 500 писанок на виставці — 375 належать Маріанні Ваценко. Майстриня розповіла, що любить шукати нові техніки своєї роботи, тому користується не лише фарбами.

Наприклад, використовує оцет чи кислоту для створення витравленої крашанки, дряпанки з'являються за допомогою бормашинки.

"Писанки роблю, як традиційні воскові за допомогою писачка та гарячого воску. Звичайно, тут можна побачити декілька – дряпанки, шкрябанки традиційні наші. Також мені подобається робити писанки в техніці «витравленої писанки». І писанка дуже цікава – перфороване яйце називається. Це коли за допомогою бормашини робимо ажурні такі вирізання на яйці", –  говорить майстриня.

Виставка писанок

Виставка писанок. Фото: Суспільне Чернігів

Улюблена техніка у Маріанни — писанки з натуральних барвників, для цього вона використовує трави, квіти та ягоди. Це можуть бути пелюстки тюльпанів, квіти бузини, чистотіл, ромашка чи ягоди чорниці та шовковиці.

"Хоч і складна, в принципі, але вона затягує. Якщо ми користуємося відварами трав, це вже інше чаклування і воно фарбує дуже повільно. Уявіть, це від 15 хвилин і до вісім годин, якщо це багатоколірна писанка, вона може і не за один день пофарбуватися", — каже Маріанна Ваценко.

Серед представленого на виставці і яйця, яким сотні та тисячі років.

"Датуються XI-XII століттям. Знайдене було у Шестовиці невелике яйце бряскальце. Кістяне яйце знайдене було у Чернігові", — розповіла наукова співробітниця історичного музею імені Тарновського Олена Трухан.

Писанки XI-XII століття

Писанки XI-XII століття. Фото: Суспільне Чернігів

Щодо традиційної чернігівської писанки, то народні майстрині сходяться на тому, що вона вирізняється своєю простотою та натуральністю.

Окрім виставки писанок в історичному музеї провели майстер-клас з їх виготовлення.

Сам процес творчості, говорять майстрині, захоплює, заспокоює, відвертає від проблем, налаштовує людину на позитив.

"Коли береш звичайне куряче яйце, віск, свічку і народжується диво. Причому до останнього моменту не знаєш, що у тебе вийде. Уже, коли ти дістаєш писанку і знімаєш віск, вона відкривається. Вона починає сяяти. І це є диво. Магія", – підкреслила Ольга Костюченко.

Давні люди вірили, що писанка захищає людину від усього злого. Сила яйця сприяє щедрим жнивам. Свято Великодня дає нам надію.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: