fbpx
Сьогодні
18:00 10 Кві 2023

В Україні запустили інструмент для обмеження російськомовного контенту на YouTube: як працює це рішення

Фото: freepik.com

Український розробник Тарас Сливка запустив сайт, де можна завантажити безплатне браузерне розширення stopRU, що допоможе оперативно виявляти російськомовний контент на платформі YouTube.

Про цей сайт розповів Тарас Сливка, пише Рубрика.

У чому проблема?

"Російська не є випадковою іноземною мовою. Для нас — це мова ворога, який веде прямий воєнний конфлікт з нами протягом кількох останніх років. А культурний конфлікт — протягом декількох останніх століть. Дивитися "цікаве відео" російською зараз — це з тієї ж серії, що й "читати Пушкіна в оригіналі", – поділився Тарас Сливка.

Яке рішення?

"Ми боремось з імперією та намагаємось увійти у світ західних демократій. Залежність проявляється в різних площинах: політичній, економічній та культурній. Де спільною ниткою є і мова контенту. Що швидше ми позбудемось російської, то швидше ця залежність нівелюється", — розповів Тарас Сливка.

Український розробник запустив сайт, де можна завантажити безплатне браузерне розширення stopRU, що допоможе оперативно виявляти на платформі YouTube російськомовний контент

"Простим рішенням є наполегливо та невпинно переконувати YouTube, що Ви не бажаєте бачити російські відео, ручками натискати кнопку "Не цікавить". За деякий час це справді спрацює. Саме цей процес я й вирішив автоматизувати", – додав розробник.

Як це працює?

безплатне браузерне розширення stopRU

Джерело: dou.ua

Під час перевірки алгоритм аналізує назву відео та каналу на наявність літер, які присутні тільки в російській абетці (ё, ъ, ы, э) та відсутність питомо українських (ґ, є, і, ї). За словами розробника, не всі російські відео відповідатимуть цьому правилу. Та бета-тестування показало, що загалом метод працює.

Після встановлення потрібно вибрати необхідну реакцію stopRU на російське відео чи канал. Для користувача все відбувається непомітно: відео зникають, а на їхньому місці з'являється напис "Відео вилучено".

Рубрика:
Технології

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: