fbpx
Сьогодні
10:55 07 Кві 2023

У Гаазі презентували артпроєкт, присвячений ув'язненим росією українцям

У нідерландській Гаазі презентували артпроєкт "Звільніть пташок!", героями якого є шестеро українських полонених, котрі до ув'язнення займалися правозахисною та активісткою діяльністю.

Як повідомляє "Укрінформ", виставка проходила в нідерландському Гельсінському комітеті. Ця неурядова організація розташована у Гаазі.

"У межах цієї кампанії спільно з українською колажисткою Катею Ситою та СUTOUT ми створили артпроєкт «Звільніть пташок!», героями якого є шестеро в'язнів сумління: Валентин Вигівський, Ірина Данилович, Сергій Цигіпа, Наріман Джелялов, Різа Ізетов та Ірина Горобцова, котрі є лідерами думок у своїх окупованих громадах і несли проукраїнську позицію під час окупації, за що зараз перебувають в ув'язненні кремля. Цей артпроєкт складається з аналогових колажів, фото та відеоматеріалу. Разом – це цілісна композиція виставки", – сказала в коментарі Укрінформу менеджерка проєктів Центру громадянських свобод Анна Попова.

Виставка в гаазі

Проєкт розкриває всю драму полонених через образи пташок, що перебувають в неволі й можуть загинути без підтримки. Роботи представленні в найсучаснішому виді мистецтва – колаж, і в трьох різних видах: аналоговий, діджитал та анімація. Для створення птахів використані силуети соколів та голубів. Сокіл — один із символів свободи Україні, її незламності, а голуб – символ невинності, чистоти та миролюбності.

Сюжет діджитал-плакатів сконцентрований на тортурах, щоб донести такими візуальними образами всю жорстокість дій російської влади. Аналогові колажі занурюють глядача у стан, коли він розуміє, чим може закінчитися байдужість.

Центр громадянських свобод, лауреат Нобелівської премії миру 2022 року, активно працює над темою незаконно ув'язнених.

Виставка в гаазі

Це серія робіт спрямована для підтримки проєкту "Звільнити без умов і обмінів!".

Мета цього проєкту – привернути увагу до проблеми цивільних ув'язнених, деякі з яких перебувають в неволі з 2022 року, а деякі ще з 2014.

Артпроєкт закликає весь світ об'єднати зусилля, щоб звільнити українських бійців і цивільних з російського полону.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: