fbpx
Сьогодні
15:54 06 Кві 2023

Лідери Франції та ЄС їздили до глави Китаю: про що говорили

Фото: Ludovic Marin / Pool Photo via AP

У четвер, 6 квітня, президент Франції Емманюель Макрон та президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн зустрілися з главою Китаю Сі Цзіньпінем у Пекіні, щоб переконати Китай не підтримувати агресію росії проти України.

В Єлисейському палаці оголосили, що Макрон приїхав до Китаю з триденним візитом — з 5 по 8 квітня.

Так, Макрон заявив, що однією з цілей його поїздки є залучення Китаю до спільної відповідальності за мир і стабільність. У промові до французької громади в Китаї він заявив, що Франція не поділяє політичну систему Китаю, і навіть визнав певне суперництво, але наголосив, що "є важливі міжнародні проблеми, в яких ми повинні брати участь".

Макрон заявив, що Китай може відігравати важливу роль у розв'язанні російсько-української війни через тісні відносини з росією. А "мирний план" Китаю принаймні показує готовність китайців брати участь у вирішенні конфлікту.

Президент Франції також зазначив, що говоритиме із Сі Цзіньпінем про те, "що поставлено на карту", наслідки для Європи, Близького та Середнього Сходу, а також для Африканського континенту, та спроби залучити Китай до спільної відповідальності за міжнародний мир і стабільність.

Президентка Єврокомісії перед поїздкою до Китаю також зідзвонилась із президентом України Володимиром Зеленським і казала, що Україна буде важливою темою її зустрічей із Сі Цзіньпінем та прем'єром Китаю.

Як зазначає Reuters, у коментарях після зустрічі з Макроном Сі Цзіньпін закликав Україну та росію відновити мирні переговори та знайти політичне вирішення конфлікту.

Сі Цзіньпін сказав, що всі країни повинні поважати зобов'язання щодо невикористання ядерної зброї, і наголосив, що "не можна вести ядерну війну", не згадуючи росію. Він також закликав міжнародне співтовариство "утриматися від будь-яких дій, які призведуть до подальшого погіршення кризи або навіть до її виходу з-під контролю".

За підсумками зустрічі Макрона та Сі Цзіньпіна в МЗС Китаю зазначили, що "сучасний світ переживає глибокі історичні зміни", а Китай і Франція "твердо виступають за багатополярний світ і більшу демократію в міжнародних відносинах".

Довідка

Китайський лідер Сі Цзіньпін 20 березня прибув до москви з робочим візитом і провів там три дні. За підсумками переговорів росія та Китай виступили зі спільною заявою, у якій, зокрема, закликали знизити "ризик розв'язання ядерної війни".

У Європейському Союзі після цього заявили, що візит Сі Цзіньпіна до росії зменшив імовірність ядерної війни. Мовляв, лідер Китаю дав путіну зрозуміти, що той не повинен розгортати ядерну зброю.

А втім, уже за кілька днів після цього путін заявив, що росія передала білорусі комплекс "Іскандер", який може бути носієм ядерної зброї, і 1 липня закінчить будівництво спеціального сховища для тактичної ядерної зброї в білорусі.

У Міністерстві закордонних справ Китаю відреагували на це, заявивши, що ядерна війна ніколи не має бути розв'язана.

Рубрика:
Політика Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: