fbpx
Сьогодні
Фото 09:06 04 Кві 2023

"Стоматологічний батальйон": лікарі з Вінниччини безкоштовно лікують оборонців на передовій - рішення для перемоги

English version here

Фото: Олександр Гуменюк

"Стоматологічний батальйон", який започаткували шестеро лікарів-стоматологів із Вінниччини, надає допомогу оборонцям на передовій.

Про те, як створили мобільний кабінет та організували виїзди на передову, Суспільному розповів волонтер Олександр Гуменюк. Чоловік родом з Оратова та вже понад 20 років працює лікарем-стоматологом.

У чому проблема?

Українські захисники безпосередньо на лінії зіткнення через бойові дії отримують поранення. Однак у військового на передовій може виникнути і звичайна застуда чи загострення хронічних хвороб через важкі умови перебування. Також через неможливість догляду за ротовою порожниною часто виникають у бійців проблеми з зубами.

Яке рішення?

Шестеро лікарів-стоматологів із Вінниччини створили волонтерський проєкт – "Стоматологічний батальйон".

Проєкт стартував на початку лютого. За цей час медики пролікували понад 200 оборонців.

Стоматологічний батальйон, ЗСУ

Фото: Олександр Гуменюк

Як це працює?

Загалом разом з Олександром Гуменюком у "Стоматологічний батальйон" об'єдналися лікарі-стоматологи Іван Максимович, Тарас Позур, Ігор Лисько, Сергій Нечипорук, Максим Гарбуз та зубний технік Богдан Лисько. А також до команди долучився волонтер та підприємець Олександр Чемериський.

Стоматологічний батальйон, ЗСУ

Фото: Олександр Гуменюк

"Із друзями, колегами, з якими разом навчалися та товаришуємо, почали думати, як можемо допомогти нашим бійцям. Адже ми не військові, але також хочемо зробити свій внесок, хоча б грошима чи продуктами. Наш товариш Іван Максимович каже: "А давайте будемо лікувати їм зуби".

Так виникла ідея створити пересувний стоматологічний кабінет. Скинулися грошима й придбали вагончик, такий собі будиночок на колесах. Встановили необхідне обладнання. В Івана була установка, у мене – рентген, хлопці принесли інструменти, дещо докупили", – розповів Олександр Гуменюк.

Стоматологічний батальйон, ЗСУ

Фото: Олександр Гуменюк

Мобільний стоматологічний кабінет облаштовували близько трьох місяців.

"Наприкінці лютого здійснили перший виїзд – у бік Слов'янська. Згодом близько місяця були у Краматорську. Коли там стало небезпечно, знову повернулися під Слов'янськ", розповів лікар.

Стоматологічний батальйон, ЗСУ

Фото: Олександр Гуменюк

"Домовилися із волонтерською організацією з Хмельницького, адже так просто поїхати на передову не можна. Вони знайшли військову частину, яка була готова нас прийняти й забезпечити більш менш безпечні умови. Ми туди приїжджаємо, контактуємо в основному із групою медиків, яка є при кожному батальйоні. Вони нам підбирають пацієнтів і ми їх безкоштовно лікуємо", додав він.

Спочатку на передову їздили лише лікарі зі "Стоматологічного батальйону". Згодом, опублікували оголошення у Фейсбуці, на яке відгукнулися й інші колеги.

Наразі участь у проєкті беруть лікарі-стоматологи із чотирьох регіонів: Львова, Києва, Хмельницького та Вінниці.

Стоматологічний батальйон, ЗСУ

Фото: Олександр Гуменюк

"Вагончик перебуває на передовій. Ми його закриваємо, залишаємо на території якоїсь із військових частин. За необхідності береться машина з фаркопом і його перевозять на інші позиції. І туди, зазвичай на своїх автомобілях, приїжджають лікарі.

Ключі передаємо один одному у Вінниці. Складаємо список, які необхідно привезти матеріали. Закуповуємо їх. Уже маємо спонсорів, які також допомагають.

Це небайдужі люди й ті, з ким співпрацюємо по нашій роботі. Нещодавно у мене був семінар, тому що я читаю курси для лікарів, і організатори цього заходу передають на наш благодійний проєкт 20% від отриманих грошей", – пояснив Олександр Гуменюк.

Стоматологічний батальйон, ЗСУ

Фото: Олександр Гуменюк

За час роботи "Стоматологічного батальйону" лікарі виїжджали у зону бойових дій вісім разів.

"Коли ми приїжджаємо, найперша реакція захисників – здивування. Вони не вірять, що до них приїхали лікарі за власним бажанням. Часто запитують, від якого ми міністерства – оборони чи охорони здоров'я.

Жартома відповідаємо, що від "міністерства волонтерів". Їм дуже приємно, що ми не побоялися до них приїхати й надали якісну допомогу, адже таким чином відчувають підтримку з тилу", розповідає лікар.

Після лікування оборонцям вручають патріотичні брелоки, які зробили діти. Найчастіші процедури, каже лікар, це пломбування та видалення зубів.

"Мені приємно, що наші військові, це дуже хороші люди, і з вищою освітою. З ними дуже приємно спілкуватися. Немає сильно запущених ситуацій. Звісно, бувають звернення із сильним болем, у таких випадках швидко їм допомагаємо", наголосив стоматолог.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: