Справа Майдану: суд визнав винним “тітушку” Медвідя у викраденні активіста Юрія Вербицького

Шевченківський районний суд Києва визнав винним Олександра Медвідя у викраденні активіста і учасника Революції Гідності Юрія Вербицького. Суд призначив йому 5 років позбавлення волі. Але у зв'язку з закінченням строків давності справи його звільнили від покарання.

Як пише Рубрика, про це повідомляє "Суспільне".

Медвідь, за версією прокуратури, є "тітушкою" — виконавцем викрадення Юрія Вербицького. Його судять восьмий рік поспіль. За цей час чотири рази змінився склад суду і тричі розгляд справи починали заново.

Загалом слідству відомо про щонайменше 16 причетних до цього злочину.

Суд також постановив стягнути з Медвідя на користь іншого потерпілого в цій справі Ігоря Луценка 248 тисяч гривень.

Медвідь у залі суду заявив, що він не вважає себе винним, рішенням суду не задоволений, і що буде подавати апеляцію.

За даними видання, прокурор теж не задоволений рішенням суду і буде його оскаржувати.

За даними Адвокатської дорадчої групи, суддя Лідія Щебуняєва змінила кваліфікацію злочину, який Медвідю інкримінувала прокуратура – замість ч. 3 ст. 146 у вироку ч. 2 ст. 146 Кримінального кодексу. Це означає, що суд не побачив тяжких наслідків викрадення заподіяння фізичного болю потерпілим і смерть Юрія Вербицького.

Прямим наслідком зміни обвинувачення судом стало звільнення Медвідя від відбування призначеного покарання у зв'язку із сплином строку давності для притягнення до відповідальності за ч. 2 ст. 146 (злочин середньої тяжкості) замість інкримінованого прокуратурою ч. 3 ст. 146 (тяжкий злочин).

Довідка

22 січня минуло 9 років від дня смерті Героя України, учасника Революції Гідності, львів'янина Юрія Вербицького. 21 січня 2014-го він зник разом з іншим учасником Майдану Ігорем Луценком. 22 січня тіло Вербицького з ознаками тортур знайшли у лісі поблизу столиці. Юрію Вербицькому було 50 років. Як розповів пізніше сам Луценко, їх обох невідомі викрали з лікарні. Туди він привіз Вербицького з травмою ока, отриманою на Майдані. Спершу чоловіків вивезли в ліс за Київ і там били, потім допитували. А Юрія особливо жорстоко, через те, що той назвався львів'янином.

У кримінальному провадженні у цій справі був заарештований Олександр Волков, якого слідство вважає організатором цього викрадення, а також Олексій Чеботарьов, який, на думку слідства, пов'язаний з імовірним замовником викрадення.

22 серпня 2020 року слідчі Державного бюро розслідувань завершили досудове розслідування відносно двох осіб, підозрюваних у вбивстві в січні 2014 року майданівця Юрія Вербицького та катуванні активіста, а нині ексдепутата Ігоря Луценка.

У квітні 2021 року Бориспільський суд засудив до 9 років позбавлення волі Олександра Волкова, обвинуваченого у викраденні та вбивстві Юрія Вербицького, а також викраденні Ігоря Луценка під час Революції гідності у 2014 році. Волкова визнали винним у катуванні, викраденні та протидії мирним зібранням.

У червні 2022 року ДБР завершило досудове розслідування щодо 8 "тітушок", причетних до викрадень та вбивств активістів Євромайдану.

Свіжі дописи

  • Новини

Найбільші інвестори країни за час повномасштабного вторгнення вклали у розвиток українського бізнесу 5 мільярдів доларів

Серед 25 компаній, які найбільше інвестували у розвиток бізнесу, окрім традиційних металургів та енергетиків також… Читати більше

Friday May 17th, 2024
  • Новини

На Сумщині відкрився 21-й Центр рекрутингу української армії

У Шостці Сумської області відкрито Центр рекрутингу української армії - це вже 21-й такий осередок… Читати більше

Friday May 17th, 2024
  • Новини

4,5 тисячі засуджених готові мобілізуватися до ЗСУ, – Мін’юст

У квітні Міністерство юстиції України провело опитування серед ув’язнених, де їм поставили питання щодо звільнення шляхом укладання… Читати більше

Friday May 17th, 2024
  • Новини

Окупанти атакували Харків КАБами: двоє людей загинуло

Росіяни вдарили по Харкову КАБами, відомо про двох загиблих, є постраждалі. Про це повідомив у Телеграмі начальник… Читати більше

Friday May 17th, 2024
  • Новини

Уряд виділив більш ніж 1,5 млрд грн на відбудову критично важливих ТЕС

Під час засідання, 17 травня, Уряд виділив понад 1,5 млрд грн для відбудови  Зміївської ТЕС… Читати більше

Friday May 17th, 2024
  • Новини

Що таке екологічний стік і як він дозволить збалансувати потреби у воді між людьми і екосистемою: розповіли у WWF-Україна

У WWF-Україна розповіли що таке екологічний стік та як він дозволить збалансувати потреби у воді… Читати більше

Friday May 17th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.