fbpx
Сьогодні
13:14 01 Кві 2023

З 1 квітня в Україні почала працювати нова система електронних платежів

Фото: З відкритих джерел

Відсьогодні, 1 квітня, запрацювало нове покоління системи електронних платежів Національного банку України (СЕП), яке функціонує на базі міжнародного стандарту ISO 20022.

Про це повідомляє пресслужба НБУ.

Як зазначили в Нацбанку, у переході на нове покоління СЕП були залучені:

  • всі банки,
  • Державна казначейська служба,
  • Національний депозитарій України,
  • компанії-розробники програмного забезпечення.

У фінустанові розповіли, що нове покоління системи функціонує на базі міжнародного стандарту ISO 20022. Нова система платежів доступна для проведення міжбанківських платежів 24 години на добу 7 днів на тиждень.

"Сьогодні відбулася одна з найбільших міграцій, яку будь-коли здійснювали фінансові установи України. Подібні зміни відбуваються раз на покоління.

Упевнений, що це стане потужним поштовхом для майбутнього розвитку і модернізації інформаційних систем українських банків та фінансових установ", наголосив заступник Голови Національного банку Олексій Шабан.

У фінустанові повідомляють, що нове покоління СЕП побудоване з використанням сучасних програмних та технічних засобів. Тому це дає можливість здійснювати електронні платежі ще швидше, зручніше та безпечніше.

"Завдяки стандарту ISO 20022 з'явилася можливість уніфікації платіжних повідомлень, створення єдиних правил їх заповнення і оброблення, розширення реквізитного складу додатковими полями та структурованою інформацією", підкреслюють в повідомленні.

Це сприятиме ще більшій автоматизації та пришвидшенню оброблення платіжних операцій, підвищенню рівня обслуговування учасників СЕП та їхніх клієнтів.

Окрім того, тепер система працює в режимі 24/7. А значить це передбачає цілодобове виконання міжбанківських платіжних операцій без призупинення роботи системи та миттєвий перехід від поточного до наступного календарного дня.

Також, враховуючи отримання Україною статусу кандидата на членство в ЄС, Національний банк продовжує активно працювати над можливістю приєднання нашої країни до Єдиної зони платежів у євро (SEPA) та реалізацією функціонала миттєвих платежів у наступній версії СЕП-4.1, тестування якої учасниками заплановане у 2023 році.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: