fbpx
Сьогодні
12:58 01 Кві 2023

Ймовірний підпал: за одни день на півночі Іспанії зафіксували 90 лісових пожеж

На півночі Іспанії у регіоні Астурія виникли понад 90 лісових пожеж, більшість з яких, ймовірно, були спричинені паліями, яких очільник регіону назвав "вогняними терористами".

Про це пише Reuters, повідомляє ЄП.

Як зазанчають у виданні, понад 600 пожежників було залучено до гасіння пожеж, кілька міст було евакуйовано, а поліція перекрила дороги і автомагістралі.

В Астурії, найбільш постраждалому регіоні, пожежники борються з 116 окремими активними лісовими пожежами, які змусили близько 300 людей покинути свої домівки.

Іспанія пожежа

Фото: pixabay.com

"Астурія не горить. Вони її підпалюють", заявив президент Астурії Адріан Барбон у Твіттері.

"Ми маємо справу зі справжніми терористами, які ставлять під загрозу життя людей, міста і селища", додав він.

Іспанський уряд заявив, що він стурбований тим, що цього року спалахне ще більше лісових пожеж після незвично сухої зими в деяких частинах Південної Європи і підвищення середніх температур через зміну клімату.

Іспанія пожежа

Фото: Alberto Saiz/Copyright 2023 The AP. All rights reserved.

За останні два дні в Астурії та сусідньому регіоні Кантабрії екстрені служби вже ліквідували десятки пожеж. Більшість з них були навмисно підпалені, а потім роздмухані сильним вітром, повідомила влада.

Пожежі поглинають зелений регіон від гір до узбережжя. П'ять автомагістралей були відрізані.

Гори, що оточують Ов'єдо, столицю Астурії, також горять, полум'я впритул наблизилося на сотні метрів до церкви 9-го століття, яка занесена до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

"Ми не знаємо, чому, але це явно безпрецедентна хвиля навмисних підпалів", сказав Алехандро Кальво, представник регіонального уряду, в інтерв'ю іспанській телерадіокомпанії TVE.

Поліція заявила, що розпочала кілька розслідувань, але поки що не знайшла жодного палія. Покарання за підпал може сягати до 20 років ув'язнення, залежно від завданої шкоди.

У минулому навмисні підпали часто були пов'язані з пастухами, які прагнули отримати більше пасовищ для своєї худоби. У 2017 році в Астурії скасували закон, що обмежував випас худоби на пошкоджених пожежами лісових ділянках.

"Ці пожежі не мають аналогів, і це спустошливо – безсило спостерігати, як вогонь охоплює нашу землю", – сказав Оскар Перес, мер Луарки, муніципалітету, до складу якого входять 164 міста і села.

Цей густо вкритий лісами гірський регіон є одним з найбільш дощових в Іспанії та в березні тут часто трапляються пожежі.

Поєднання дефіциту опадів, високих температур і вітрів призвело до того, що більша частина північної Іспанії опинилася в зоні підвищеного ризику лісових пожеж.

За даними метеорологічного агентства AEMET, у середу в Іспанії було зафіксовано найспекотніше за всю історію спостережень 29 березня, коли температура перевищувала норму на 7-14 градусів за Цельсієм.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: