fbpx
Сьогодні
Фото 18:00 31 Бер 2023

У Макарівській громаді презентували концепцію повоєнної відбудови: як працює це рішення

29 березня 2023 року пройшла презентація Концепції відновлення та розвитку Макарівської селищної територіальної громади, яка була розроблена громадською організацією "Інститут розвитку суспільних інновацій" у співпраці з Макарівської селищною радою.

Концепція включила в себе оцінку руйнувань, яких зазнала територія громади під час бойових дій та часткової окупації минулої весни і рекомендації щодо пріоритетів відбудови та розвитку.

У чому проблема?

"Макарівська громада зазнала значних збитків. Пошкоджено 2830 житлових будинків, зруйновані мости та естакади, більше половини закладів культури в громаді потребують ремонтних робіт", – зазначила координаторка проєкту Ольга Гвоздік.

Яке рішення?

"Відновлення всього цього потребує великих коштів та зусиль, які можна залучити виключно завдяки чіткому розумінню пріоритетів та побудові сталого партнерства з міжнародними партнерами та українським бізнесом. Концепція відбудови – це перший крок в побудові цієї системи взаємин, яка дозволить зробити громаду спроможною подолати виклики" – додала Ольга Гвоздік.

Як це працює?

У ході роботи були проведені фокус-групи з жителями громади, інтерв'ювання працівників місцевого самоврядування, просторові дослідження архітекторами та спеціалістами з розвитку транспорту і аналітична робота експертів.

Серед проблем на шляху до відновлення експерти виділили наступні:

  • Значні руйнування житлової та громадської інфраструктури;
  • Застарілі системи планування простору і доріг;
  •  Труднощі переміщення всередині громади;
  •  Відсутність публічних просторів;

Експерти надали рекомендації з розвитку громади оперативного, середньострокового і стратегічного типу. Зокрема запропонували створити в громаді:

  •  Центрі підтримки малого та середнього бізнесу, аби стимулювати появу нових робочих місць та пожвавити ділову активність.
  • Публічний простір, який має покращити можливості для проведення часу всередині громади та посилити зв'язки між людьми.
  • Портал з туристичними маршрутами і культурними об'єктами Макарівської громади для збільшення надходження від туризму.

Серед ключових інфраструктурних потреб, експерти назвати розбудову системи водопостачання та водовідведення.

Довідка

Більше інформації щодо проблем та рекомендацій можна прочитати в Концепції відновлення Макарівської громади за посиланням.

Концепція була розроблена в рамках проєкту "Стійка громада: післявоєнна концепція відновлення та розвитку Київщини", який реалізує Інститут розвитку суспільних інновацій.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: