fbpx
Сьогодні
19:24 31 Бер 2023

На Радбезі ООН рф заявила, що надала рб "Іскандер" для безпеки "Союзної держави"

Фото: John Minchillo

Постійний представник рф в ООН василь небензя зробив заяву, що росія передає білорусі "Іскандер" та облаштовує сховище для тактичної ядерної зброї для безпеки "Союзної держави". Він також звинуватив США у розміщенні своїх тактичних ядерних бомб по Європі.

Про це йдеться у трансляції засідання Радбезу ООН.

Позачергове засідання Ради Безпеки ООН скликали на прохання України після того, як президент росії володимир путін заявив, що росія вже передала Білорусі комплекс "Іскандер", який може бути носієм ядерної зброї, а 1 липня закінчиться будівництво спеціального сховища для тактичної ядерної зброї в білорусі.

Постпред росії заявив, що росія вибудовує свої взаємодії із Білоруссю, не порушуючи свої міжнародні зобов'язання із нерозповсюдження ядерної зброї.

"Президент путін прямо вказав, що ми ядерну зброю не передаємо. Йдеться про передання білорусі ОТРК "Іскандер-М", переобладнання літака білоруських ВПС та навчання екіпажу, будівництво спеціального сховища для тактичної ядерної зброї на території білорусі, яке, підкреслюю, буде перебувати під контролем росії", — сказав небензя.

Натомість звинуватив Сполучені Штати у розвалі договорів по ядерній безпеці та у нібито розташуванні 100-150 американських тактичних ядерних бомб у межах співробітництва країн НАТО у Європі у ядерній сфері.

небензя не вказав, звідки у нього така інформація, вказавши на «різноманітні оцінки». Він також заявив, що "є свідчення", що американська ядерна зброя розгорнута у Нідерландах, Бельгії, Італії, Німеччині та Туреччині.

Представник США у Радбезі ООН відповів, що росія повністю викривлює факти щодо розвалу ядерних угод та сама порушувала їх. А будь-які звинувачення у порушенні Сполученими Штатами ДНЯЗ назвав неправдивими.

Представник росії заявив, що на тлі відкрито декларованого НАТО прагнення завдати росії стратегічної поразки, такі дії "вимагають ухвалення всіх необхідних кроків у відповідь", зокрема у військовій сфері для забезпечення безпеки "Союзної держави" росії та Білорусі.

"Чи ви серйозно розраховували, що ми не будемо належним чином реагувати на ваші провокаційні та агресивні дії?" — сказав небензя.

Довідка

Ще влітку президент рф володимир путін заявив, що росія найближчими місяцями передасть білорусі ракетні комплекси "Іскандер-М", які, зокрема, можуть мати ядерні боєголовки. Також путін пообіцяв модернізувати білоруські літаки Су-25, щоб ті теж могли містити ядерні ракети.

У грудні 2022 року на переговорах у Мінську путін і лукашенко домовилися про подальшу військову співпрацю. лукашенко заявив, що росія передала білорусі комплекс С-400, "Іскандер" та літаки зі "специфічними" боєприпасами. За його словами, ракетні комплекси від росії вже поставили на бойове чергування. А 25 березня путін заявив, що вже 1 липня у білорусі закінчать будівництво спеціального сховища для тактичної ядерної зброї.

Україна закликає міжнародну спільноту протидіяти рф. НАТО розкритикувало наміри росії, але зазначило, що наразі не бачить жодних змін у ядерній позиції рф. У Євросоюзі пообіцяли відповісти на такий крок росії новими санкціями.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: