fbpx
Сьогодні
12:44 30 Бер 2023

УПЦ МП, попри вимогу, не покинула Києво-Печерську лавру й проводить службу

Фото: УПЦ МП

УПЦ МП не виїхала з території Києво-Печерської лаври, попри те, що договір оренди храмів у неї закінчився 29 березня. Представники Української православної церкви московського патріархату зранку 30 березня проводять богослужіння в Києво-Печерській лаврі.

Про це повідомляє пресслужба УПЦ МП.

Богослужіння проводить митрополит Онуфрій у Хрестовоздвиженському храмі на Ближніх печерах.

"Ворота відкриті для проходу паломників, проїзду автомобілів. Представники поліції — на шлагбаумах", — йдеться в повідомленні.

Зранку на територію Києво-Печерського заповідника прибуде комісія і має розпочатися процес передачі майна лаври державі.

Священники УПЦ МП мали залишити лавру 29 березня, провівши там останнє богослужіння.

Але намісник Лаври митрополит Павло заявив, що вони не планують цього робити і подають позов проти національного заповідника "Києво-Печерська лавра".

Він також відкрито погрожував президенту України Володимиру Зеленському, а міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка назвав "одержимим диявольським збісненням".

Увечері 29 березня сайт УПЦ МП повідомив, що Господарський суд Києва відкрив провадження по справі за позовом Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври (Чоловічий монастир) до Нацзаповідника "Києво-Печерська лавра" з приводу розірвання договору оренди з боку заповідника.

Довідка

УПЦ МП попередили, що до 29 березня вона має звільнити будівлі, які перебувають на балансі державного заповідника "Києво-Печерська лавра". Як пояснив міністр культури Олександр Ткаченко, розірвання договору зумовлене висновками Міжвідомчої робочої групи, яка зафіксувала порушення умов користування державним майном з боку монастиря.

Натомість в УПЦ МП заявили, що в листі чиновників "жодної інформації про юридичні підстави для розірвання договору не зазначено". Так, зранку 29 березня УПЦ МП заявила, що сотні її вірян зібралися на молитву.

Зрештою, монастир подав позов до Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" про визнання недійсною односторонньої відмови від договору. Проте суддя заявив про самовідвід. Тож справу передадуть уповноваженому працівнику суду для повторного автоматичного розподілу справи.

Водночас предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній призначив виконувати обов'язки намісника Свято-Успенської Києво-Печерської лаври архімандрита Авраамія (Лотиша), який днями перейшов з УПЦ МП.

Після цього УПЦ заявила, що накладає "заборону у священнослужінні" на Авраамія. Таке рішення ухвалили "за ухилення в розкол" та "грубе порушення присяги священнослужителя".

Водночас секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що проти ченців і священників УПЦ МП, які перебувають у Києво-Печерській лаврі, силу не застосовуватимуть. Але він пообіцяв, що правоохоронці не допустять провокацій.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: