fbpx
Сьогодні
16:10 30 Бер 2023

Україна закликає природоохоронні конвенції визнати незаконними дії рф на заповідних територіях Херсонщини: для чого це рішення

English version here

Україна звернулася до міжнародних природоохоронних конвенцій для визнання незаконними дій російської федерації на окупованих природно-заповідних територіях Херсонщини

Про це розповів Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець у телемарафоні ЄдиніНовини, коментуючи ситуацію в окупованих національних природних парках та заповідниках на Херсонщині, цитує Міндовікілля.

 У чому проблема?

На Херсонщині у біосферному заповіднику "Асканія-Нова" окупаційна влада призначила своє нелегітимне керівництво.

Нагадаємо, що "Асканія-Нова" перебуває в окупації з першого дня повномасштабного вторгнення рф. Упродовж усього періоду установа змогла утримувати самобутні історичні колекції та вести науково-дослідну роботу.

Попри усі проблеми "Асканія-Нова" до останнього зберігала керованість. Однак, як писала Рубрика, 20 березня окупаційна адміністрація встановила фактичний контроль над заповідником.

Також не менш загрозливою є ситуація у національному природному парку "Джарилгацький". Нагадаємо, що його територію росія намагається перетворити на землі для "мисливства, рибальства, вилову та відстрілу диких тварин".

"рашисти, як варвари, вони в принципі не розуміють, що роблять. Вони вже зруйнували велику кількість наших цінних природоохоронних об'єктів, використовуючи наші заповідники як військові бази, "паркінги" для танків.

Рішення, які вони приймають сьогодні, нелегітимні", підкреслив Стрілець.

Яке рішення?

"Днями я підписав відповідні звернення до секретаріатів міжнародних конвенцій, щоб, по-перше, така діяльність росії була засуджена, а по-друге, почався процес невизнання цих дій агресора.

Ми сьогодні приділяємо багато уваги міжнародній комунікації, міжнародній співпраці. Впевнений, що на дипломатичному, комунікаційному рівнях і на рівні міжнародного засудження маємо вживати всіх можливих заходів, щоб зупинити росію", повідомив очільник відомства.

Як це працює?

У міністерстві розповіли, що Міндовкілля вже направило листи, так звані ноти, до Секретаріатів Бернської, Рамсарської, Боннської Конвенцій, Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни й флори, що перебувають під загрозою зникнення (CITES).  А також до Секретаріату Міжнародного союзу охорони природи та до Національної комісії у справах ЮНЕСКО.

"Це дозволить надати питанню широкого розголосу та залучити міжнародну спільноту до розв'язання проблеми, а також домогтися справедливого покарання для рф в межах зазначених організацій", резюмували у природоохоронному міністерстві.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: