fbpx
Сьогодні
16:06 30 Бер 2023

росія внесла Угорщину до списку "недружніх" країн, при цьому залишивши канали для діалогу

Фото: Maxim Shipenkov

За підтримку санкцій Євросоюзу проти рф, країна-агресор росія заявила, що внесла Угорщину до свого переліку "недружніх" країн.

Про це повідомляє кремлівське видання "РИА Новости".

Ще на початку березня ЗМІ повідомляли, що уряд росії затвердив оновлений список недружніх до рф країн, у який потрапив увесь Євросоюз, а отже й Угорщина.

Посол росії в Угорщині Євгеній Станіславов пояснив, що Будапешт зайняв прагматичну позицію, від якої не збирається відмовлятися навіть під тиском союзників по ЄС і НАТО. Але Угорщина підписалась під усіма санкціями ЄС проти росії та "змушена" строго їх виконувати.

"Саме тому її включили до категорії недружніх до росії країн, проти яких можуть застосовуватися наші заходи у відповідь", — сказав посол.

Водночас він заявив, що Угорщина відчуває на собі негативні наслідки "української кризи та нав'язаних ЄС і США антиросійських санкцій". Станіславов наголосив, що канали для діалогу Угорщини та росії залишаються відкритими.

Довідка

Так у росії називають країни, які, на її думку, вчиняють "недружні дії" — санкції та інші обмеження — щодо рф. Зараз у росії є два списки "недружніх" країн. Перший перелік затвердили ще у травні 2021 року. Президент рф володимир путін постановив, що у дипломатичних місій таких країн буде обмеження на кількість співробітників з росії, яких можна буде брати на роботу. Це впливає на операційну діяльність дипмісій, адже вони могли набирати "технічних" працівників з місцевих і не витрачати на ці місця дипломатичні квоти. Спершу в цьому переліку було лише дві країни: США та Чехія. Однак згодом уряд рф його "актуалізував" та розширив.

На початку березня 2022 року уряд росії затвердив ще один перелік "недружніх" країн і територій на основі указу путіна про тимчасовий порядок виконання зобов'язань перед деякими іноземними кредиторами.

Країнам із цього списку путін дозволив платити в рублях. До другого переліку ввійшли 48 країн: усі держави-члени ЄС, Австралія, Албанія, Андорра, Велика Британія, Ісландія, Канада, Ліхтенштейн, Мікронезія, Монако, Нова Зеландія, Норвегія, Південна Корея, Сан-Марино, Північна Македонія, Сінгапур, США, Тайвань, Україна, Чорногорія, Швейцарія та Японія.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: