fbpx
Сьогодні
18:14 30 Бер 2023

Північна Македонія ухвалила рішення про передачу Україні бойових гвинтокрилів

English version here

Фото: Ілюстративне / twitter.com/Pabriks

Увечері, 30 березня, уряд Північної Македонії ухвалив рішення передати Україні певну кількість бойових гелікоптерів.

Про це пише "Європейська влада" з посиланням на місцеве видання Fokus.

Нагадаємо, що напередодні таке рішення проанонсувала міністерка оборони Слав'янка Петровська.

"Уряд розглянув і взяв до відома інформацію про потребу укласти протокол про передання авіації (гелікоптерів) між міністерствами оборони Північної Македонії та України й ухвалив відповідний протокол", заявив уряд у Скоп'є.

У рішенні не вказали тип гвинтокрилів. Однак, Петровська раніше говорила про намір передати Україні гелікоптери Мі-24. Саме їх Північна Македонія придбало в Києва у 2001 році.

Відомо, що з 12 штурмових Мі-24 і чотирьох багатоцільових вертольотів Мі-8/17, які є в країні, на сьогодні використовують лише по дві машини кожного типу.

Ці чотири нині експлуатовані гелікоптери та ще чотири Мі-24В були модернізовані протягом останнього десятиліття. Допомагала у цьому проєкті ізраїльська компанія Elbit Systems.

Вони адаптовані для взаємодії з силами НАТО та оснащені авіонікою. Це дозволяє використовувати окуляри нічного бачення (NVG) і систему нічного бачення Aviators Head-Up Display (ANVIS/HUD).

Нагадаємо, торік у серпні Північна Македонія передала Україні чотири штурмові літаки Су-25, які купила у Києва під час конфлікту у 2001 році. Також Північна Македонія передала Україні радянські танки Т-72, які планувала знімати з озброєння ближчими роками.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: