fbpx
Сьогодні
Фото 23:00 30 Бер 2023

На Київщині у Пущі-Водиці вдруге спалахнула історична садиба: поряд хочуть звести новобудову

Фото: Телеграм / Семенова тут

У Пущі-Водиці Київської області згоріла двоповерхова деревʼяна садиба, якій понад 100 років.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Фейсбук Головного управління ДСНС у Києві, Телеграм інституції зі збереження архітектурної спадщини Києва "Цегла", Телеграм депутатки Київради Ксенії Семенової.

Розповідають, що двоповерхова садиба на вулиці Миколи Юнкерова, 37, що в Оболонському районі Києва, є памʼяткою архітектури місцевого значення.

Пуща Водиця, пам'ятка будинок

Фото: "Цегла"

Будівлю звели на початку 20 століття за проєктом архітектора Едуарда-Фердинанда Брадтмана. За визначенням дослідників, будинок – один із цікаво вирішених зразків дерев'яної дачної забудови.

Історична садиба має стіни з бруса, різьблене оздоблення, а також цегляний цоколь і вежу зі шпилем.

Рятувальники зазначили, що пожежу на площі близько 170 квадратних метрів гасили протягом трьох годин. Для цього залучили шість одиниць спецтехніки і 25 пожежників.

Пуща Водиця, пам'ятка будинок

Фото: Телеграм / Семенова тут

Своєю чергою депутатка Київради Ксенія Семенова написала, що деревʼяна дача пережила окупацію Київщини і дві світові війни. Проте "схоже, не переживе столичні містобудівні традиції".

Пуща Водиця, пам'ятка будинок

Фото: Фейсбук / Vitaliy Samuylenko

Вона наголосила, що власником будівлі є Руслан Браславський. Він, з її слів, "чхати хотів на культурну спадщину українців".

Нагадаємо, що це не перша пожежа маєтку. ГО "Київська Пуща" наголошує, що у листопаді 2020-го там фіксували щонайменше дві спроби підпалу.

Після цього, в березні 2021 року, прокуратура Києва зверталася до адмінсуду з вимогою привести дачу до належного стану.

У 2021 році активісти протестували проти забудови по сусідству з історичною пам'яткою та побоювалися її знищення. Адже група компаній ZIM Capital Group запланувала звести поряд з "дачею на Юнкерова" житловий комплекс Hvoya.

На сайті забудовника повідомляють, що ЖК на один будинок на 173 квартири знаходиться на стадії будівництва, орієнтовна дата його здачі — 3 квартал 2023 року.

Відмітимо, що садибу занесено до Державного реєстру нерухомих пам'яток України як пам'ятку архітектури місцевого значення наказом Міністерства культури України від 2014 року. Вона довгий час була в занедбаному і частково зруйнованому стані, а територія навкруги засмічена.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: