fbpx
Сьогодні
13:46 29 Бер 2023

Українським біженцям доведеться подати декларації про закордонні доходи: кого це стосується

До 1 травня українські біженці повинні подати декларацію про свої закордонні доходи за минулий 2022 рік. Проте документ знадобиться не від усіх – спочатку потрібно визначити податкове резидентство платника.

Про це розповів глава податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев ("Слуга народу").

"Подавати декларації мають лише податкові резиденти України. Статус податкового резидента визначається у п.14.1.213 Податкового Кодексу", – пояснив Гетманцев.

Він уточнив, що критерії застосовуються за "каскадним принципом" у порядку зменшення.

Розподілені критерії так:

  • місце проживання;
  • місце постійного проживання;
  • центр життєвих інтересів;
  • перебування в Україні протягом 183 днів;
  • громадянство.

Тобто громадянство враховується лише в останню чергу. На нього слід звертати увагу, якщо інші критерії визначити неможливо.

"Громадянин України не повинен подавати декларацію, якщо за попередніми критеріями він не є податковим резидентом України", – резюмував нардеп. Втім є ще один нюанс.

Так, у законопроекті № 7632, який "з високою часткою ймовірності" буде ухвалено у квітні, прописані деякі уточнення. Якщо закон ухвалять, то навіть податковий резидент України не буде зобов'язаний подавати декларацію, якщо отримує за кордоном доходи, що не оподатковуються.

Такими, зокрема, є соціальні виплати біженцям.

"Виплати від іноземних держав нашим біженцям ми звільнили від оподаткування раніше", – додав Гетманцев.

Якщо біженець відповідає критеріям подання податкової декларації, сплатити податкові зобов'язання потрібно до 1 серпня.

Надіслати декларацію до 1 травня можна дистанційно:

  • поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення не пізніше ніж за 5 днів до закінчення граничного строку подання декларації;
  • в електронній формі через особистий електронний кабінет на сайті податкової, але для цього потрібно мати електронний ключ.

Якщо українці вже заплатили податки за свої доходи за кордоном, то для їх зарахування потрібно отримати документи, що підтверджують. Це довідка про суму сплаченого податку та збору, а також про базу та/або об'єкт оподаткування.

Довідка

У Польщі в березні 2023 року змінилися правила для українських біженців. Зокрема, запроваджено плату за проживання, а також обмеження соцвиплат у разі виїзду українців із Польщі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: