fbpx
Сьогодні
12:53 29 Бер 2023

Українські екологи звернулися до Президента захистити дику природу Свидовця та створити там заказник

Фото: uk.wikipedia.org

Захистити дику природу Свидовця − екологи звернулися з клопотанням про створення заказника на Свидовці та закликають підписати петицію на сайті Президента

Про це пише Рубрика.

Свидовець – це гірський масив у Закарпатській області, одне з найкрасивіших місць Українських Карпат. Це праліси, високогірні луки, льодовикові озера та річки.

Це місце, де все ще залишилися ведмеді, рисі та десятки інших рідкісних тварин та рослин, які охороняються Червоною книгою України та мінімум чотирма міжнародними конвенціями.

Однак унікальна дика природа Свидовця перебуває під загрозою знищення. У 2016 році з'явився проєкт будівництва на Свидовці однойменного гірськолижного курорту.

Свидовець, Карпати

Фото: uk.wikipedia.org

За проєктом приватної компанії, курорт площею 1400 гектарів включатиме:

  • 230 кілометрів лижних трас,
  • кількадесят підйомників,
  • готелі та іншу інфраструктуру.

Курорт розрахований на 28000 відпочивальників одночасно.

А наприкінці 2022 року з'явилися наміри розширити проєкт курорту, забудувавши сусідні гори курортами "Бистриця" і "Турбат".

Тобто може виникнути курорт-монстр площею майже 3000 гектарів, розрахований на понад 50 тисяч людей одночасно.

Ціле місто замість недоторканої природи Карпат! За дослідженнями науковців, рентабельність проєкту в умовах зміни клімату – сумнівна, проте екологічні наслідки (селі, ерозія, посухи, паводки) будуть суттєвими.

Свидовець, Карпати

Фото: uk.wikipedia.org

За останні роки в Карпатах було створено немало нових заповідних територій. Але, на жаль, недоторканість Карпат − і досі недосяжна мрія. Більша частина Свидовця заповідного статусу поки що не має. Якщо терміново не вжити заходів, то скоро охороняти буде нічого.

Зберегти Свидовець не так важко. Екологи вже подали клопотання про створення заказника загальнодержавного значення "Вільний Свидовець".

Свидовець, Карпати

Фото: uk.wikipedia.org

У разі створення заказник дозволить захистити унікальну природу Свидовця. До того ж заказник сприятиме розвитку зеленого туризму, традиційного народного господарства та виконанню євроінтеграційних зобов'язань України.

Свидовець, Карпати

Фото: uk.wikipedia.org

Підтримати ідею можна підписавши петицію на сайті Президента: https://petition.president.gov.ua/petition/185650 .

Автори петиції закликають Президента сприяти якнайшвидшому створенню заказника загальнодержавного значення "Вільний Свидовець" та не допустити будівництва монструозних гірськолижних курортів на Свидовці та сусідніх гірських хребтах.

"Усі ми після перемоги хочемо бачити Україну квітучою країною. Країною, куди повертаються ті, хто змушений був покинути її через війну. Але цього не станеться, якщо під час та після війни розвиток України відбуватиметься шляхом знищення природи, у повній невідповідності до принципів Зеленого відновлення", наголосили в петиції.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: