fbpx
Сьогодні
19:02 27 Бер 2023

В Україну прибули всі обіцяні Німеччиною 18 танків Leopard 2,- ЗМІ

English version here

Фото: AP Photo/Michael Sohn

Журнал Spiegel, посилаючись на джерела, повідомляє, що Німеччина передала українській стороні всі вісімнадцять бойових танків Leopard 2, які було обіцяно. Також повідомляється, що в країну прибули 40 бойових машин піхоти Marder.

Про це йдеться в публікації Spiegel.

За інформацією видання, останні танки були вивезені з Німеччини наприкінці минулого тижня і нещодавно були передані на українському кордоні.

Крім Leopard 2, Німеччина також передала в Україну обіцяні раніше близько 40 бойових машин піхоти Marder. Точний маршрут поставок зброї німецький уряд тримає в таємниці з міркувань безпеки.

За інформацією джерел Spiegel, Україна отримала танки Leopard з "великим пакетом озброєння та запасних частин".

Протягом останніх двох місяців Бундесвер за прискореною програмою навчав українських солдатів користуватися складними системами озброєння. Також до Німеччини прибули українські техніки, яких навчали фахівці з технічного обслуговування з-поміж німецьких військовослужбовців.

Leopard 2 вважається одним з найсучасніших основних бойових танків на світовому ринку озброєнь. Він перевершує російські танки головним чином завдяки своїй більш потужній вогневій потужності, яка зазвичай дозволяє знищувати ворожі цілі з першого пострілу.

Викликом, однак, може стати складність системи, яка потребує дуже інтенсивного технічного обслуговування. Тому Німеччина хоче відкрити центр технічного обслуговування і ремонту в сусідній з Україною країні.

Водночас, в уряді ФРН поки відмовилися коментувати інформацію про можливе прибуття танків Leopard 2 в Україну, передає DW. Там заявили, що список озброєнь, поставлених Києву, буде актуалізовано у вівторок, 28 березня.

Минулого тижня з Німеччини в Україну доставили:

  • 70 кулеметів MG3, які встановлюються на танках Leopard, БМП Marder і інженерних броньованих машинах Dachs (раніше таких кулеметів було 30, всього їх тепер 100)
  • 3 інженерні машини Dachs (раніше подібні не передавалися).
  • запасні частини для Leopard і Marder.
  • 30 систем виявлення дронів (загалом Україна тепер має таких 90).

Дрони і Dachs поставлені промисловістю, інше – із запасів Бундесверу. MG3 — стандартний кулемет Бундесверу.

Загалом у період з 1 січня 2022 року по 24 березня 2023 року Німеччина передала Україні військової допомоги приблизно на 2, 7 млрд євро.

8 березня міністр оборони ФРН Борис Пісторіус заявив, що обіцяні Німеччиною та Португалією основні бойові танки прибудуть в Україну до кінця березня.

"Можу вам сказати, що я щойно дізнався, що 18 німецьких танків Leopard 2A6 і три португальські можуть прибути в Україну вже цього місяця", — заявив Борис Пісторіус у кулуарах неформальної зустрічі міністрів оборони ЄС, яка відбувається у Стокгольмі.

Що відомо про передачу танків Leopard Україні

  • 25 січня канцлер Олаф Шольц заявив, що уряд Німеччини погодив передачу Україні танків Leopard 2 і дозволяє реекспорт іншим країнам. За його словами, Німеччина продовжить збільшувати військову підтримку України.
  • 4 лютого з Канади в Польщу вирушив літак із першим танком Leopard 2 німецького виробництва для українських Сил оборони.
  • 25 лютого прем'єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон заявив, що Швеція долучиться до міжнародної "танкової коаліції" та передасть Україні бойові танки Leopard 2.
Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: