fbpx
Сьогодні
16:59 27 Бер 2023

В МЗС України відповіли на заяву ООН про можливу "дискримінацію" УПЦ МП в країні

У Міністерстві закордонних справ України відповіли на звіт ООН, у якому зазначалося, що обшуки в будівлях Української православної церкви Московського патріархату "можуть мати дискримінаційний характер" і заявили, що свобода не тотожна праву підривати національну безпеку. 

Про це йдеться на сторінці речника МЗС Олега Ніколенка.

Він закликав Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) утримуватися від незбалансованих політичних оцінок і базувати свої доповіді на фактах.

"Україна — демократична держава, в якій гарантується свобода віросповідання. Водночас свобода не тотожна праву займатися діяльністю, яка підриває національну безпеку", — наголосив Ніколенко.

Нагадаємо, що напередодні Управління Верховного комісара ООН з прав людини заявило, що обшуки правоохоронців у приміщеннях Української православної церкви московського патріархату можуть "мати дискримінаційний характер". У доповіді Управління згадується, що Служба безпеки України провела обшуки в монастирях, офісах, навчальних закладах та іншій власності УПЦ МП в Києві та ще низці регіонів країни.

В ООН стверджують, що в деяких випадках співробітники СБУ допитували священнослужителів із використанням поліграфа.

"УВКПЛ стурбоване тим, що дії держави, спрямовані проти УПЦ, можуть мати дискримінаційний характер. УВКПЛ також нагадує про необхідність забезпечення того, щоб усі особи, яким висунуто кримінальні звинувачення, користувалися всім спектром невіднятних прав на справедливий судовий розгляд", — заявили в ООН.

Нагадаємо, у січні росія ініціювала засідання Ради безпеки ООН через "утиски єдиної канонічної православної церкви в Україні", тобто УПЦ московського патріархату. Тоді постійний представник США сказав, що заяви рф щодо релігійної свободи — це ще одна спроба виправдати безпідставний напад на Україну.

Довідка

Після російського вторгнення очільник РПЦ патріарх кирило фактично підтримав агресію росії. А предстоятель УПЦ МП митрополит Онуфрій засудив повномасштабне вторгнення, висловив підтримку українським військовим і закликав володимира путіна "негайно припинити братовбивчу війну". Низка священників УПЦ МП навіть припинила згадувати під час богослужінь ім'я кирила як свого патріарха.

А вже наприкінці травня УПЦ МП на Соборі в Києві заявила про повну самостійність і незалежність від РПЦ. Однак, крім юридичних зв'язків із російською церквою, в УПЦ могли залишитися канонічні.

Восени правоохоронці активно взялися за розслідування зв'язків УПЦ з рф та завітали з обшуками до низки її об'єктів. За їхніми результатами повідомляли про знайдені російські агітматеріали.

Президент Зеленський 2 грудня ввів у дію рішення РНБО щодо заборони діяльності в Україні релігійних організацій, афілійованих із центрами впливу в росії. Саме рішення нічого не забороняє, але в ньому є низка доручень уряду. А 9 грудня комітет парламенту підтримав законопроєкт, який пропонує заборонити діяльність РПЦ та підлеглих їй структур в Україні.

Крім того, РНБО ввела персональні санкції проти десятьох діячів УПЦ МП. Серед них — колишній народний депутат і диякон Вадим Новинський, а також намісник Києво-Печерської лаври владика Павло (Лебідь). Натомість Синод УПЦ МП просить Зеленського скасувати санкції.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: