fbpx
Сьогодні
20:56 27 Бер 2023

Шольц підтвердив передачу Україні 18 німецьких танків Leopard

Фото: dpa

Німеччина надала Україні бойові танки Leopard 2А6

Це підтвердив канцлер ФРН Олаф Шольц на пресконференції в Роттердамі після урядових німецько-нідерландських консультацій.

"Так, ми передали танки, як і було обіцяно", – сказав Шольц у відповідь на прохання підтвердити повідомлення в ЗМІ про те, що 18 танків Leopard 2А6 були доставлені в Україну.

Шольц також повідомив:

"Німеччина разом з Нідерландами готуються передати Україні танки Leopard 1".

Канцлер нагадав, що обидві країни раніше спільно передали Україні САУ Panzerhaubitze 2000, боєприпаси тощо. Обидві країни задіяні в такій важливій справі як навчання українських військових, підкреслив він.

Шольц також зауважив, що Німеччина наразі є найбільшим постачальником зброї для України в материковій частині Європи. Його держава передала багато сучасних озброєнь, зокрема, засобів ППО.

Наразі Берлін разом з партнерами працюють над тим, аби збільшити виробництво боєприпасів, а також налагодити в сусідніх з Україною державах – Словаччині, Польщі та Румунії – бази ремонту пошкодженої техніки.

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте своєю чергою підтвердив, що країни працюють над спільними проєктами підтримки України. Це стосується як передачі зброї та боєприпасів, так і гуманітарних питань. Зокрема, йдеться про повернення незаконно депортованих дітей, притягнення до відповідальності винних і стягнення відшкодувань.

За словами Рютте Нідерланди в питанні постачання військової техніки "не бачать жодних табу та нічого не можуть виключати". Але він застеріг від прогнозів, адже про рішення, якщо вони ухвалюються, країни повідомляють після, а не до того.

Щодо підготовки пілотів літаків з України, то Нідерланди інтенсивно консультуються з партнерами, але "поки не було жодних рішень щодо підготовки пілотів у Нідерландах". При цьому Рютте зауважив, що дискусії продовжуються, переговори тривають.

Обидва лідери запевнили, що їх держави будуть підтримувати Україну в усіх аспектах так довго як буде необхідно.

Довідка

Нагадаємо, міністр оборони ФРН Борис Пісторіус обіцяв, що бронетехніка буде передана Україні в останній тиждень березня.

Раніше цього дня німецьке видання Spiegel написало, що останні танки залишили Німеччину наприкінці минулого тижня і були передані на українському кордоні. А також те, що близько 40 БМП Marder уже знаходяться в зоні бойових дій.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: