fbpx
Сьогодні
09:26 26 Бер 2023

В ISW припускають, що путін ще до початку російської агресії, імовірно, хотів розмістити ядерну зброю в Білорусі

Розмістити російську ядерну зброю в Білорусі диктатор країни-агресорки володимир путін, імовірно, намагався ще до повномасштабного вторгнення в Україну.

Про це пише Рубрика, посилаючись на звіт американського Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики нагадують, що президент Білорусі Олександр Лукашенко запропонував розмістити ядерну зброю росії на території Білорусі ще 30 листопада 2021 року.

Окрім того, Білорусь на референдумі в лютому 2022 року вилучила конституційний пункт, який закріплював нейтральний статус Білорусі.

Путін може спробувати розгорнути тактичну або стратегічну ядерну зброю в РБ в межах ширших зусиль для поглиблення російського контролю над Білоруссю, прогнозували ще у січні та лютому 2022 року аналітики ISW.

"Ймовірно, путін утримався від розміщення зброї в Білорусі на початку вторгнення у 2022 році, щоб зберегти можливість розмістити її в межах майбутньої російської інформаційної операції з маніпулювання заходом", зазначили в огляді.

Що відомо про ядерну зброю в Білорусі

Ще влітку путін заявив, що росія в найближчі місяці передасть Білорусі ракетні комплекси "Іскандер-М", які зокрема можуть нести ядерні боєголовки.

Також путін пообіцяв модернізувати білоруські літаки Су-25, щоб ті теж могли нести ядерні ракети.

У грудні 2022 року на переговорах у Мінську путін та Лукашенко домовилися про подальшу військову співпрацю. Лукашенко заявив, що росія передала Білорусі комплекс С-400, "Іскандер" та літаки зі "специфічними" боєприпасами. За його словами, ракетні комплекси від росії вже поставили на бойове чергування.

25 березня цього року російські ЗМІ процитували заяву путіна про те, що росія вже передала Білорусі комплекс "Іскандер", який може бути носієм ядерної зброї. Окрім того, 1 липня закінчить будівництво спеціального сховища для тактичної ядерної зброї в Білорусі.

Як писала Рубрика, росія має намір розмістити на території білорусі тактичну ядерну зброю.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: