fbpx
Сьогодні
13:15 26 Бер 2023

Нацбанк: для покриття військових витрат Україна більше не друкуватиме мільярди готівки

Фото НБУ

Національний банк України більше не вдаватиметься до монетарного фінансування економіки, тобто перестане друкувати гроші, аби забезпечувати війну проти російської федерації.

Про це заявив голова українського Нацбанку Андрій Пишний в інтерв'ю Financial Times.

Очільник головної української фінустанови ствердив, що монетарне фінансування економіки створило величезні ризики для макрофінансової стабільності. Адже минулого року банку довелося друкувати мільярди гривень, щоб закрити дефіцит бюджету.

"Це було швидке лікування, але дуже небезпечне", підкреслив Пишний.

У виданні зазначають, що згодом НБУ змінив курс. Були створені всі умови для отримання кредиту в розмірі $15,6 млрд, про який МВФ і Київ домовилися минулого тижня.

"Припинення монетарного фінансування, використання внутрішніх ринків облігацій та заходи зі збільшення податкових надходжень були жорстко прописані в угоді з МВФ". – додали журналісти.

Голова Нацбанку наголосив, що метою НБУ було поглинути надлишкову ліквідність за допомогою жорсткіших резервних вимог і поступово повернутися до плаваючого обмінного курсу.

Пишний додав, що угода з МВФ допоможе "гарантувати, що коаліція донорів візьме на себе зобов'язання надати допомогу в розмірі близько $40 млрд" цього року.

Голова НБУ ствердив, що банк наступного місяця перегляне свій прогноз зростання ВВП у 2023 році до 0,3% після 30-відсоткового падіння за минулий рік. На це особливо вплинули російські ракетні удари по енергетичній інфраструктурі України взимку.

Одночасно новий прогноз не враховує жодної додаткової західної допомоги на реконструкцію.

Нагадаємо, член Ради НБУ Василь Фурман заявив, що наприкінці лютого та з початком весни гривня зміцнилася. Це сталося внаслідок взаємодії трьох факторів: довіра та професійні дії Нацбанку й сезонність.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: