fbpx
Сьогодні
13:48 25 Бер 2023

Снаряди для України треба тут і зараз: польський уряд наполягатиме на закупівлі боєприпасів за межами ЄС

English version here

Оскільки снаряди Україні потрібні вже зараз, а в Європі їх недостатньо, то уряд Польщі планує переконувати партнерів в Європейському Союзі спільно закупити боєприпаси за межами ЄС.

Про це сказав прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький в інтерв'ю RMF FM.

"У Брюсселі є такий собі секрет Полішинеля, що в Європі немає боєприпасів. З іншого боку, у світі є кілька регіонів, зокрема Південна Корея та Ізраїль, де таких боєприпасів набагато більше.

Тому я розраховую на те, що наші спільні дискусії з Єврокомісією, кількома ключовими країнами, Німеччиною та Францією, призведуть до швидкого отримання боєприпасів, тому що Україна потребує їх тут і зараз", наголосив очільник польського уряду.

На цей момент Франція виступає проти закупівлі амуніції за межами Євросоюзу. Вона аргументує це тим, щоб вигідні контракти йшли європейським фірмам.

"Я буду переконувати їх (Францію – ред.), тому що боєприпаси потрібні дуже швидко. Оскільки ми не маємо таких боєприпасів тут, в Європі, в достатній кількості, ми повинні купувати їх ззовні, так само, як Польща зараз купує суперсучасну зброю К2, К9 і Abrams з-за кордону", підкреслив прем'єр Польщі.

Водночас він визнав, що потрібна також згода, наприклад, Південної Кореї.

"З цього треба починати. Ми можемо це зробити тільки в тому випадку, якщо той, хто нам продає, дасть дозвіл на експорт, дасть дозвіл на передачу цих боєприпасів. Ми, звичайно, надійний партнер, тому будемо робити це тільки за згодою" – наголосив Моравецький.

Зазначимо, що Південна Корея підписала великі угоди про постачання сотень танків, літаків та іншого озброєння члену НАТО Польщі від початку війни.

Проте президент Південної Кореї Юн Сок Йоль заявив, що закон його країни проти надання зброї країнам, що перебувають у конфлікті і це ускладнює надання зброї Україні.

Нагадаємо, що 20 березня міністри закордонних справ та оборони країн ЄС досягли згоди щодо спільної ініціативи з постачання боєприпасів для України та поповнення власних складів зі снарядами.

Як писала Рубрика, 23 березня на саміті лідери Європейського Союзу привітали план надання Україні 1 мільйона артилерійських боєприпасів протягом наступних 12 місяців. ЄС погодив план закупівлі боєприпасів для України.

Реалізація цього плану передбачає надання Україні одного мільйона артилерійських боєприпасів протягом 12 місяців. Пізніше до них приєдналися Польща та Іспанія.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: