fbpx
Сьогодні
16:08 25 Бер 2023

Рішення для перемоги: у Київській області за допомогою безпілотників шукатимуть міни

English version here

Фото: Укрінформ

У Білоцерківському районі Київської області польський благодійний фонд "Fundacja POSTUP" провів тестування нової технології ідентифікації мін і вибухових предметів за допомогою безпілотних літальних апаратів (БПЛА).

Про це повідомляє Укрінформ.

У чому проблема?

Через російську агресію Україна на сьогодні є однією з найбільш забруднених мінами й снарядами країн у світі. 

За попередніми оцінками, в 9 областях України (Дніпропетровська, Запорізька, Київська, Миколаївська, Сумська, Харківська, Херсонська, Чернігівська та Черкаська) потребують обстеження та, за необхідності, розмінування понад 470 854 га земель сільгосппризначення.

Росія створила в Україні найбільше мінне поле у світі. Його площа сягає 250 тисяч квадратних кілометрів. Київщина — один з найбільш замінованих регіонів країни.

Яке рішення?

Гуманітарне розмінування є першим етапом відновлення деокупованих територій, зазначав очільник уряду Денис Шмигаль.

Польський благодійний фонд "Fundacja POSTUP" провів тестування нової технології ідентифікації мін і вибухових предметів за допомогою безпілотних літальних апаратів

дрон для розмінування

Представники піротехнічних і вибухотехнічних підрозділів ДСНС і поліції заявили, що нова технологія значно пришвидшить обстеження територій і допоможе зберегти життя як їх особового складу, так і цивільних громадян

Як це працює?

Представники POSTUP продемонстрували, як працює система ідентифікації мін в умовах тестового полігону.

"Ця система сканування мін, вибухонебезпечних об'єктів називається магнітометр, який використовується разом із комерційним дроном для обприскування полів — Agras T16. І наша фундація додатково розробила виніс (конструкцію, яка кріпиться до дрона).

Тобто, на основі цієї системи ми скануємо певне поле, обробляємо дані і отримуємо карту мінного поля, яке сапери можуть далі використовувати у своїй роботі", — розповів засновник і директор фонду "POSTUP" Влад Козак під час презентації елементів цієї технології.

дрон для розмінування

Фото: Укрінформ

Коли дрон злітає, то магнітометр опускається на відстань орієнтовно два метри від дрона. Завдяки цьому зменшується магнітний фон від дрону, бо у його конструкції є багато металевих елементів.

Це також дозволяє тримати найнижчу відстань від магнітометра до поля. Тобто, сам дрон літає на висоті трьох метрів від землі, а магнітометр знаходиться на відстані 0,3-0,7 метра.

міна

Дані пишуться не тільки з магнітометра, а і з дрона. Тож інформація з цих двох пристроїв переноситься на комп'ютер і обробляється — у тому числі для уникнення похибки вимірювання, яка може становити до двох метрів. Потім отримані дані накладають на карту, яку можна візуалізувати.

Благодійний фонд використовує магнітометр німецького виробництва для замірів, американське програмне забезпечення для геофізики, а також комерційні дрони DJI Agras.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: