fbpx
Сьогодні
10:32 25 Бер 2023

Австрія заявила про свою готовність виконати рішення МКС та арештувати путіна, - мін'юст країни

Виконувати ордери на арешт, видані Міжнародним кримінальним судом, при чому імунітет перед ним не мають навіть глави держав, зобов'язана Австрія як учасниця Римського статуту.

Про це Укрінформу повідомили у федеральному міністерстві юстиції Австрії у відповідь на запит щодо виконання країною ордера МКС на арешт президента рф володимира путіна.

У Мінюсті запитали журналісти, чи заарештує австрійська влада путіна у разі його прибуття на територію Австрії.

"Австрія є учасницею Римського статуту. Це означає, що Австрія, як і всі інші договірні сторони, зобов'язана співпрацювати з МКС: ордери на арешт, видані Судом, повинні виконуватися, а особи, які розшукуються Судом, повинні бути заарештовані", – прокоментували у відомстві.

В австрійському міністерстві юстиції також вказали на те, що "у 2019 році (у справі щодо президента Судану Омара аль-Башира – ред.) МКС вже встановив в одній справі, що імунітету перед Судом не мають навіть глави держав".

"Ніхто не стоїть над законом, що конкретно означає, що кожен злочин має бути повністю розслідуваний. Безкарності не повинно бути", підкреслили в австрійському мін'юсті.

17 березня Палата досудового провадження ІІ Міжнародного кримінального суду в п'ятницю видала ордери на арешт президента росії владіміра путіна у зв'язку із ситуацією в Україні.

Президента рф та уповноважену президента рф у справах дитини підозрюють у воєнних злочинах. А саме незаконних депортації та переміщенні населення, зокрема дітей, з окупованої території України щонайменше з 24 лютого 2022 року.

Усі країни-члени Міжнародного кримінального суду тепер юридично зобов'язані затримати і передати до суду підозрюваного президента росії.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що після історичного рішення про видачу ордера на арешт російського лідера повинна бути історична відповідальність.

16 березня стало відомо, що Австрія також приєдналася до коаліції зі створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України. Тепер до коаліції входять 33 держави.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: