fbpx
Сьогодні
21:19 24 Бер 2023

В Україні затвердили правила цьогорічного прийому до вишів для майбутніх бакалаврів та магістрів

Фото: ArturVerkhovetskiy/Depositphotos

У 2023 році вступникам потрібно буде складати національний мультипредметний тест для вступу на бакалаврат.

Порядок прийому до вишів затвердило Міністерство освіти і науки.

Для вступу на магістратуру знадобиться єдине фахове вступне випробування (ЄФВВ), а також єдиний вступний іспит (ЄВІ) – магістерський комплексний тест.

У Центрі оцінювання якості освіти пояснили основні критерії відбору абітурієнтів та нагадали, якими будуть завдання і термін проведення тестування.

  • Бакалаврат

Під час вступу на перший курс бакалаврату (або магістратури – з медичних та ветеринарних спеціальностей) будуть враховувати результати НМТ.

НМТ – комп'ютерний онлайн-тест, що міститиме два блоки завдань:

  • основний;
  • додатковий.

До основного блоку навчальних предметів увійшла українська мова та математика. Додаткові вступник може обрати самостійно.

Майбутні студенти можуть обрати третім один із таких предметів:

  • історія України;
  • іноземна мова (англійська, іспанська, німецька або французька);
  • біологія;
  • фізика;
  • хімія.

Як пояснили в УЦОЯО, після завершення виконання всіх завдань НМТ у тимчасовому екзаменаційному центрі (ТЕЦ) учасник побачить на своєму моніторі комп'ютера інформацію про кількість отриманих ним тестових балів.

Для конкурсного відбору використовуватимуть результати з кожного предмета, їх переведуть в шкалу 100–200 балів.

"Кількість тестових балів, отриманих учасниками за виконання завдань з окремого предмета НМТ, буде переведено до шкали 100–200 балів за умови, що з цього предмета набрано не менше 10% від загальної кількості тестових балів", – додають в УЦОЯО.

До результатів кожного блоку застосовуватимуть ваговий коефіцієнт відповідно до спеціальності, на яку абітурієнт буде вступати.

Як повідомили в УЦОЯО, для вступу, окрім результатів НМТ 2023 року, можна буде використовувати результати ЗНО 2020–2021 років та минулорічного НМТ.

  • Магістратура

Вступниками необхідно складати ЄФВВ. Освітяни пояснюють, що це форма вступного випробування для отримання можливості здобуття ступеня магістра.

Вона передбачає оцінювання рівня підготовленості вступника з фаху.

Також майбутні вступники до магістратури складатимуть єдиний вступний іспит. Він поєднує тест загальної навчальної компетентності та тест з іноземної мови (англійської, німецької, французької або іспанської на вибір вступника).

ЄВІ та ЄФВВ у 2023 році знадобиться вступникам на спеціальності кількох галузей знань:

  • 05 "Соціальні та поведінкові науки";
  • 07 "Управління та адміністрування";
  • 08 "Право";
  • 28 "Публічне управління та адміністрування";
  • 29 "Міжнародні відносини".

ЄВІ та ЄФВВ у цьому році або ЄВІ та фаховий іспит необхідно буде також складати для вступу на спеціальність 061 "Журналістика".

Для конкурсного відбору на магістратуру також використовуватимуть результати виконання кожного блоку, переведені у шкалу 100–200 балів.

Реєстрацію заяв на участь в ЄВІ та ЄФВВ здійснюють у терміни, встановлені МОН.

Тестування проходитимуть у формі комп'ютерних онлайн-тестів. Їх можна буде пройти лише в спеціальних ТЕЦ (як і НМТ), створених у населених пунктах України та за кордоном. Відповідний перелік та графік проведення вступних випробувань до магістратури опублікують пізніше на сайті УЦОЯО.

Нагадаємо, майбутні студенти, які планують в цьому році складати НМТ, вже можуть пройти пробний варіант тесту з біології.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: