fbpx
Сьогодні
20:53 24 Бер 2023

Підприємство "Мотор Січ" роками продавало авіадвигуни підсанкційним компаніям з Ірану, – "Схеми"

Українське стратегічне підприємство "Мотор Січ" під керівництвом В'ячеслава Богуслаєва, якого підозрюють у роботі на росію і в колабораційній діяльності, продавало авіаційні двигуни підсанкційним компаніям з Ірану. Серед партнерів українського підприємства була і фірма, яка причетна до розробки ударних БПЛА Shahed.

Про це йдеться у матеріалі "Схем".

У розпорядженні журналістів опинились документи, які свідчать про те, що "Мотор Січ" продавала компанія Ірану – які перебували під санкціями США та ЄС, але ще до запровадження обмежень Україною – товари подвійного використанння.

"А саме – авіаційні двигуни АІ-9 та ТВ3-117. Такі моделі встановлюють як на невеликі транспортні літаки, так і на військові гелікоптери, зокрема типу Ка-52, що використовує Росія у війні проти України.

Одна з іранських компаній з санкційного списку РНБО, з керівництвом якої активно комунікував Богуслаєв та його підлеглі, пов'язана з державною військовою промисловістю Ірану. А також, разом з іншою підсанкційною компанією з Ірану, причетна до розробки дронів Shahed-171 та Shahed-136, якими російська армія масово атакує українські міста", – пишуть "Схеми".

У процесі аналізу журналісти виявили ще одну компанію з Ірану, з якою торгувала "Мотор Січ", але проти якої досі не введено жодних санкцій.

Хоча в ній – ті самі люди, які перейшли з підсанкційних іранських підприємств, і тепер працюють просто під іншою "вивіскою", – наголошують розслідувачі.

Журналісти зазначають, що документальні докази співпраці "Мотор Січі" з компаніями, проти яких країни Заходу на той час вже ввели санкції, були знайдені правоохоронцями у робочому кабінеті багаторічного президента "Мотор Січі" Богуслаєва.

Так, "Схеми" виокремили три іранські фірми, з якими роками співпрацювала українська корпорація "Мотор Січ":

  • Design and Manufacturing of Aeroengines (скорочено: DAMA), інша, її ж назва – Turbine Engine Manufacturing Industries (TEM);
  • Iran Aircraft Industries (IACI);
  • Iran Aircraft Manufacturing Industrial Company (HESA).

"Design and Manufacturing of Aeroengines, що нині під номером 68 у санкційному списку РНБО – це іранська компанія, яка, за даними НАЗК, брала участь у дослідженнях, розробці та виробництві БПЛА Shahed-171. Євросоюз запровадив проти цієї компанії санкції ще у 2012 році. У 2022 році до них приєднались і США", – йдеться у матеріалі.

"Схеми" пишуть, що керівництво "Мотор Січі" усвідомлювало, що пряма торгівля з Іраном небезпечна для бізнесу, тому Богуслаєв особисто пропонував залучити білоруського посередника – "Бєлвнєшпромсєрвіс".

"При цьому запропонована в якості посередника білоруська фірма – в США вже давно під санкціями за торгівлю з військово-промисловим комплексом Сирії та Ірану.

За даними джерел "Схем" із доступом до даних перетину кордону, тодішній начальник департаменту зовнішньоекономічної діяльності "Мотор Січі" Олег Дзюба відвідав Білорусь щонайменше один раз у період, коли відбувалась тристороння зустріч у Мінську – з 14 по 18 червня 2021 року.

В той рік неодноразово виїздив до цієї країни і сам президент "Мотор Січі" Богуслаєв", – пишуть розслідувачі.

"Примітно, що Богуслаєв продовжував торгувати з Іраном і під час повномасштабного вторгнення. По суті – з тими же самими людьми, що і раніше, лише зі зміненими вивісками компаній", – додали розслідувачі, вказавши на контакти "Мотор Січі" із New Aviation Technology and System (NATS).

Керівнику цієї маловідомої фірми в квітні 2022 року було доручено представляти інтереси українського підприємства "в Ісламській Республіці Іран з просування та продажу продукції та послуг "Мотор Січі", надання допомоги з питань участі у тендерах та конкурсах".

Згідно з документами в розпорядженні "Схем", глава компанії NATS, яка не перебуває під санкціями, раніше співпрацював з Богуслаєвим протягом семи років, представляючи вже згадану компанію Design and Manufacturing of Aeroengines (DAMA або TEM).

Довідка

23 жовтня Служба безпеки України повідомила про затримання президента АТ "Мотор Січ" та начальника Департаменту зовнішньо-економічної діяльності цього підприємства: їм оголошено підозру в колаборації та пособництві державі агресору. За матеріалами слідства, ці посадовці діяли у змові з наближеними до Кремля представниками російської корпорації "Ростех".

На наступний день, 24 жовтня, Шевченківський суд Києва взяв їх під варту на два місяці (до 20 грудня). Вже у листопаді суд наклав арешт на все майно Богуслаєва вартістю майже 1 млрд грн.

Журналісти-розслідувачі "Схем" опублікували, докази наявності у В'ячеслава Богуслаєва російського паспорту. Адвокат Богуслаєва підтвердив, що у нього дійсно є російський паспорт.

На початку листопада держава відчужила "Мотор Січ" та передала її в управління Міноборони.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: