fbpx
Сьогодні
19:24 23 Бер 2023

Експерти МАГАТЕ не змогли домовитись про зону безпеки поблизу Запорізької АЕС

Фото: Енергоатом

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) так і не змогло домовитися з російською стороною про створення демілітаризованої зони навколо Запорізької АЕС.

Про це заявив гендиректор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі, пише Deutsche Welle.

Зазначимо, що перемовини щодо зони безпеки тривали 8 місяців.

"Я дійшов висновку, що територіальне питання з різних причин для України може також розглядатися як легітимізація російської присутності", так пояснив він причини зупинки переговорів.

Гроссі повідомив, що тепер мова йде про припинення бойових дій поруч з атомною електростанцією.

"Ми прекрасно розуміємо, які додаткові складнощі це (створення зони. – ред.) принесе, особливо в зоні активних бойових дій.

Надзвичайно важко буде здійснювати процес верифікації – через більш ніж одну милю від демілітаризованої зони територія буде надзвичайно мілітаризованою. Тому ми більше не розглядаємо це", наголосив Гроссі.

Нагадаємо, міністр енергетики Герман Галущенко заявляв, що позиція України щодо окупованої рф Запорізької АЕС не змінюється, переговори тривають, проте з боку росіян поки немає конструктиву у перемовинах.

"Наразі ситуація зайшла у глухий кут", наголосив він.

Раніше гендиректор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі заявив, що для безпечної роботи тимчасово захопленої росіянами Запорізької АЕС є життєздатне рішення. Воно потребує міжнародної підтримки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: