fbpx
Сьогодні
14:46 22 Бер 2023

Як допомогти українським науковцям: у Фінляндії провели дослідження

English version here

Академія наук молодих вчених Фінляндії визначила ключові способи допомоги для українських дослідників в Україні та за кордоном. Відповідний звіт опублікували в березні на сайті Академії.

Про це пише Рубрика.

Після повномасштабного вторгнення росії в Україну в лютому 2022 року міжнародне співтовариство, у тому числі й Фінляндія, висловило солідарність у підтримці українських дослідників та академічної спільноти. Її результатом стала негайна додаткова допомога.

На сьогодні повномасштабна російсько-українська війна триває вже понад рік. Тож очевидно, що для ефективного задоволення реальних потреб українських дослідників необхідна подальша їхня оцінка.

Наприкінці 2022 року Академія наук молодих вчених Фінляндії провела дослідження для визначення поточної ситуації та потреб українських науковців — у Фінляндії та в Україні, а також шляхів, як допомогти зберегти українську науку у складні часи.

Звіт "Допомога українським дослідникам: потреби, механізми, рекомендації" уже доступний англійською та українською мовами.

Він охоплює як потреби українських дослідників, які перебувають в Україні, так і тих, що прибули до Фінляндії, і те, як вони змінилися за останній рік.

Зміст заснований на бесідах з представниками української академічної спільноти та фінських підтримуючих організацій, відкритих даних та раніше проведених опитуваннях.

Одним із найважливіших висновків є те, що українські дослідники, які перебувають в Україні, потребують негайної допомоги та надії на майбутнє.

Оскільки більшість (близько 88%) українських дослідників або залишаються, або повертаються до України, значна допомога має бути спрямована на задоволення їхніх потреб (наприклад, фінансових, енергетичних тощо).

Водночас інституційна співпраця життєво важлива для розвитку науки в Україні, оскільки вона може забезпечити стійкість усієї підтримки, яку зараз надають українським дослідникам, і зробити результати цієї підтримки більш довгостроковими та взаємовигідними.

Окрім того, зведе до мінімуму проблему "відпливу мозку" з України, яка викликає серйозне занепокоєння в академічному співтоваристві.

Детальніше з результатами роботи можна ознайомитись тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: