fbpx
Сьогодні
11:58 22 Бер 2023

Через ріст експорту українського зерна ЄС виділить 56 млн євро для фермерів Румунії, Болгарії та Польщі

Для фермерів трьох східних країн Румунії, Болгарії та Польщі, які постраждали від збільшення експорту зерна з України, що призвело до зниження місцевих цін, Європейський Союз активує кризовий резерв.

Про це пише Bloomberg.

Єрокомісар із сільського господарства Януш Войцеховський повідомив журналістам, що Європейська комісія виділить 56 мільйонів євро Румунії, Болгарії та Польщі.

"Це підтримка для країн, фермери яких постраждали від збільшення імпорту з України. Ми спостерігаємо збільшення поставок, величезне зростання імпорту для прикордонних країн", – сказав він.

У виданні повідомили, що рішення щодо Болгарії та Польщі ухвалили, оскільки поєднання їхнього власного виробництва та імпорту з України перевищило середній п'ятирічний показник до початку повномасштабного вторгення рф.

Румунію додали через її центральне розташування для так званих "смуг солідарності", підкреслив комісар.

Нагадаємо. що ЄС започаткував ініціативу "смуги солідарності" наприкінці травня 2022 року, щоб полегшити транспортування експорту з України.

  • Румунія отримає 10 млн євро,
  • Болгарія – близько 17 млн євро,
  • Польща – 30 млн євро.

Цю суму можуть подвоїти коштом співфінансування з бюджетів країн-членів.

Угорщина та Словаччина також отримали більше українського врожаю. Але вони не отримають підтримку, оскільки їхні сукупні обсяги виробництва та імпорту не перевищують середнього п'ятирічного рівня, сказав Войцеховський.

Зазначимо, що минулого тижня виробники зерна з Болгарії оголосили про початок безстрокового протесту у зв'язку з безмитним імпортом зерна з України в ЄС.

У січні Єврокомісія заявляла, що не розглядає запровадження скасованих раніше мит на українську сільгосппродукцію попри негативний вплив на фермерів деяких країн.

Як писала Рубрика, чорноморську зернову угоду, яка стосується експорту українського зерна до багатьох країн світу, продовжили.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: