fbpx
Сьогодні
10:09 21 Бер 2023

У Києво-Печерській лаврі закрили доступ до печер та мощів для УПЦ МП та їх вірян

З 21 березня заборонили заходити в печери Києво-Печерської лаври ченцям та вірянам Української православної церкви Московського патріархату.

Про це пише Рубрика, посилаючись на пресслужбу УПЦ МП.

"20 березня 2023 року від керівництва національного заповідника "Києво-Печерська лавра" на адресу монастиря надійшов лист з повідомленням про те, що віднині доступ до Ближніх та Дальніх печер музеєм буде припинений через роботу комісії, яка визначатиме рівень збереженості "культурних цінностей" (саме так представники Мінкульту та заповідника називають мощі преподобних та інші святині).

Також у зв'язку із цим припиняється доступ до Хрестовоздвиженського храму, Аннозачатіївського храму та храму на честь Собору всіх преподобних Печерських (Теплий храм). Тобто молитва в цих храмах буде неможлива", зазанчили у повідомленні.

Голова Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент повідомив, що комісія працює з 20 березня. Про дату закінчення її роботи на цей час невідомо. Під час роботи комісії віряни не зможуть поклонятися мощам.

У листі чиновника Мінкульту повідомляється, що внаслідок створення комісії, яка буде визначати "наявність, збереженість та стан збереження культурних цінностей", "доступ до об'єктів (тобто, храмів та печер) буде обмежено".

В УПЦ МП занепокоєні тим, яким методом визначатимуть стан збереженості нетлінних мощів "преподобних Печерських".

"В тоталітарний радянський час атеїстичною владою широко проводилися кампанії з відкриття мощей задля показу їх стану збереженості. Ці кампанії супроводжувалися наругою над святинею, мощі діставали з ковчегів, з них знімали покрови для детального опису і виставлення на музейних вітринах.

Зачинення печер заповідником без попередження є безпрецедентним проявом обмеження прав українських вірян, які цими днями масово їдуть з різних регіонів в надії вклонились Києво-Печерським святиням", наголосили у УПЦ МП.

Довідка

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: