fbpx
Сьогодні
11:56 19 Бер 2023

ЗМІ: Північноатлантичний альянс планує розгорнути війська на східному кордоні у кількості 300 тисяч

English version here

Найближчими місяцями Північноатлантичний альянс активізує свої зусилля щодо накопичення озброєння вздовж східного кордону блоку та виділення десятків тисяч військовослужбовців, які на першу ж вимогу можуть вирушити на допомогу союзникам.

Про це пише Politico із посиланням на джерела.

Як зазначають у виданні, в Альянсі розглядають крок, покликаний зупинити росію від розширення її війни за межі України.

"В умовах, коли країни вже стурбовані власними запасами боєприпасів, а Україна гостро потребує більше снарядів і зброї від союзників, існує ризик того, що не всі члени НАТО виконають свої обіцянки щодо участі в нових планах альянсу", – ствердили автори.

Також вони пишуть, що такі дії потребують координації та великих зусиль від 30 членів НАТО:

  • надання солдатів,
  • місць для тренувань,
  • велика кількість зброї та спорядження.

За даними видання, цієї весни військові лідери представлять оновлені регіональні плани оборони, покликані допомогти переглянути те, як альянс захищає 1 мільярд своїх громадян.

Офіційні особи висувають ідею про те, що для того, щоб нова модель запрацювала, потрібно до 300 тисяч військовослужбовців НАТО.

За словами Генріха Брауса, колишнього помічника генерального секретаря НАТО з питань оборонної політики і планування сил, перший ешелон може складатися з близько 100 000 солдатів, готових до передислокації протягом 10 днів.

Він може бути сформований з Польщі, Норвегії та країн Балтії (Естонії, Латвії і Литви). Це можуть бути також багатонаціональні бойові групи, які Альянс вже створив на східному фланзі.

Другий ешелон військ буде підтримувати цих солдатів, готовий до розгортання з таких країн, як Німеччина, протягом 10-30 днів.

Але процес може виявитися складним, тому що для такого швидкого перекидання, навіть протягом місяця, потрібно багато людей, обладнання, підготовки і багато грошей.

Коли військові плани НАТО будуть готові, столицям буде запропоновано висловити свою думку.

"Ми запитуємо в країн – на основі висновків, які ми зробили за результатами трьох регіональних планів – що нам потрібно, щоб зробити ці плани … здійсненними. Я думаю, що найскладніше – це закупівлі", – сказав високопоставлений військовий чиновник НАТО.

Деякі союзники вже визнали, що для задоволення потреб НАТО буде потрібно набагато більше інвестицій.

Зазначимо, що гарнізон армії США в Польщі, підрозділ, що підтримує присутність американських військ у Польщі, буде створено в березні.

Нагадаємо, 15 березня Ердоган заявив, що його країна "дотримуватиметься обіцянки, яку вона дала" щодо вступу Фінляндії до оборонного альянсу НАТО. А щодо Швеції, то ймовірно, це відбудеться вже після виборів у Туреччині.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: