fbpx
Сьогодні
10:55 19 Бер 2023

У Сполучених Штатах на атомній електростанції стався витік 1,5 млн літрів радіоактивної води

Фото: ТwinСities

У штаті Міннесота Сполучених Штатів Америки відбувся витік води з тритієм на АЕС Монтіселло ще у листопаді минулого року, проте про це стало відомо лише зараз.

Про це інформує прес-служба Агентства з контролю за викидами Міннесоти.

Як повідомляють, американська енергетична компанія Xcel Energy наприкінці листопада 2022 року виявила та локалізувала витік води з тритієм, радіоактивним ізотопом водню.

 У компанії запевнили, що інцидент не був небезпечним для навколишнього середовища.

Агентство з контролю за викидами Міннесоти (MPCA) заявило, що державні органи контролюють зусилля щодо очищення "викидів води, забрудненої тритієм", виявлених на АЕС компанії в Монтічелло.

"Нашим пріоритетом є захист мешканців та навколишнього середовища, і MPCA тісно співпрацює з іншими державними установами для нагляду за моніторинговими даними та діяльністю з очищення Xcel Energy", – сказав Кірк Куделка, помічник комісара MPCA з питань земельних та стратегічних ініціатив.

"Ми працюємо над тим, щоб це очищення було укладено якомога ретельніше з мінімальним ризиком для постачання питної води або взагалі без нього", додала вона.

В агентстві запевнили, що витік був припинений і він не досяг річки Міссісіпі, а також джерел питної води.

У Xcel Energy відзвітували про утилізацію близько чверті тритію, що витік. Процес очищення триватиме.

Довідка

Тритій – радіоактивний ізотоп водню та побічний продукт виробництва електроенергії на атомних електростанціях.

У природі тритій міститься у незначних кількостях й утворюється найчастіше у верхніх шарах атмосфери при зіткненні атомів азоту та космічних частинок.

Найбільшу небезпеку тритій представляє при потраплянні всередину організму. Тому необхідно дуже обачно поводитися у виробничих місцях.

При роботі з цим ізотопом обов'язково слід вдягати закритий одяг, використовувати хірургічні рукавички, а також вживати засоби захисту органів дихання.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: