fbpx
Сьогодні
13:29 18 Бер 2023

Євросоюз засудив запуск міжконтинентальної балістичної ракети КНДР

Фото: GETTY

Європейський Союз засудив останнє випробування Північною Кореєю міжконтинентальної балістичної ракети.

Про це йде мова у заяві Високого представника Євросоюзу із закордонних справ і політики безпеки ЄС Жозепа Борреля, пише ЄП.

У своєму дописі головний дипломат засудив пуск Північною Кореєю МБР, після і перед якою випробували також ракети малої дальності.

"Ці протиправні та небезпечні дії є грубим порушенням резолюцій Ради безпеки ООН та загрожують міжнародному миру і безпеці.

ЄС наголошує, що КНДР має невідкладно почати виконувати свої зобов'язання згідно з резолюціями Радбезу ООН, відмовившись від ядерної зброї чи іншої зброї масового знищення, ракетних програм та існуючих ядерних програм…

Це єдиний можливий шлях до стійкого миру та безпеки на Корейському півострові", – наголосив Боррель.

Таким чином Боррель висловив солідарність з Південною Кореєю і Японією.

Топдипломат ЄС нагадав, що КНДР ніколи не зможе стати ядерною державою, згідно з Договором про нерозповсюдження ядерної зброї. А також отримати якийсь спеціальний статус.

Боррель закликав Пхеньян почати виконувати даний договір, запобіжні заходи МАГАТЕ і приєднатися до Договору про всеохопну заборону ядерних випробувань.

"ЄС закликає міжнародну спільноту об'єднано й рішуче відреагувати для того, щоби зберегти міжнародну архітектуру нерозповсюдження ядерної зброї та запобігти тому, щоб КНДР далі нарощувала напругу у регіоні.

Вкрай важливо, щоб усі країни-члени ООН, зокрема члени Ради безпеки, забезпечили повне виконання санкцій ООН і закликали КНДР повернутися до змістовного діалогу", – зазначив Жозеп Боррель.

Нагадаємо, що 16 березня Північна Корея запустила міжконтинентальну балістичну ракету (МБР) у море між Корейським півостровом і Японією. Пуск здійснили за кілька годин до вильоту президента Південної Кореї у Токіо.

Окрім того, 12 березня КНДР здійснила пуски крилатих ракет з підводного човна. Це є першим таким випадком – принаймні з тих, про які відомо.

Активізацію пусків пов'язують із початком спільних військових навчань Південної Кореї та США Freedom Shield, паралельно з продовженням навчань Warrior Shield. КНДР вбачає у цьому "підготовку до агресивної війни" проти неї.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: