fbpx
Сьогодні
Відео 22:32 17 Бер 2023

В Іспанії помітили кита-фінвала з важкою формою сколіозу: тіло китоподібного сильно викривлене

Фото: Oceanogràfic València

40-тонного кита-фінвала з важкою формою сколіозу, тіло китоподібного було сильно викривлене і він ледве плив, помітили в Іспанії.

17-метровий смугач фінвал плавав біля узбережжя Валенсії, коли його "зловили" на камеру, повідомляє Science Alert та Океанографічний фонд Валенсії (Fundación Oceanogràfic de València).

Капітан судна здалеку побачив кита, який насилу пересувався, і подумав, що бідолашна тварина потрапила у рибальську сітку.

Чоловік звернувся до Цивільної гвардії Іспанії, а ті – до океанографів.

Коли на місце прибули біологи та ветеринари, стало зрозуміло, що стан кита не такий, як вони очікували.

Команда порятунку фонду підпливла до кита на патрульному катері і побачила сильне викривлення хребта приблизно на половині тіла, яке фактично змінило анатомію тварини.

Біологи сподівалися прикріпити до кита маячок, щоб відстежувати його стан, але вада хребта унеможливила це.

"Через розмір кита, його перебування у відкритому морі та деформацію не було можливості встановити на нього дистанційний трекер, щоб отримати більш детальні дані про його стан, біологію та траєкторію руху", – каже команда Океанографічного фонду.

За кілька годин 17-метровий кит відплив у море, трохи далі від узбережжя. Утім, вчені попереджають, що він може знову з'явитися неподалік від берега.

Смугач фінвал або смугач оселедцевий – це ссавець з родини смугачеві ряду китоподібні, і друга по довжині тварина у світі після синього кита.

Він занесений до переліку видів, що перебувають під загрозою зникнення, згідно з Законом про вимираючі види та Законом про захист морських ссавців. Основною загрозою для фінвалів є зіткнення з суднами.

Сколіоз серед китів, зокрема смугачів, не дуже поширений, але інколи вчені помічають таку патологію.

У 2019 році у Нідерландах на берег викинуло загиблого кита мінке з викривленим хребтом. Це дало можливість краще вивчити анатомічний вплив сколіозу на китів.

Науковці виявили, що у мінке була травма хребта і "важкий локальний посттравматичний сколіоз". Вони припустили, що сколіоз є універсальним компенсаторним механізмом, який може виникати у відповідь на реальне або уявне порушення рівноваги хребта.

У кита з'явилися вигини у ділянці хребта, яка не постраждала від травми, бо тварина намагалася вирівняти свій тулуб.

Наразі невідомо, що спричинило сколіоз у фінвала з Валенсії.

Довідка

У 2021 році в журналі Nature вийшло ще одне дослідження про сколіоз у китів. Вчені заявили, що хвороба у китоподібних не розвивається природним шляхом, як у людей. Найчастіше причиною цієї недуги є травма, наприклад, зіткнення з кораблем.

Рубрика:
Екологія Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: