fbpx
Сьогодні
Фото 16:13 17 Бер 2023

До переліку культурної спадщини України внесли обуховицьке ткацтво

Фото: facebook.com/kyivoblrada

До Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України внесли обуховицьке ткацтво.

Про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики України, пише Рубрика,

"Село Обуховичі Вишгородського (колись Іванківського) району Київської області стало головним осередком узористого ткацтва на Київському Поліссі. Ткацтво було настільки розповсюдженим ремеслом, що ткацькі станки стояли в кожній хаті", – йдеться в повідомленні.

 Обуховицьке ткацтво

Фото: facebook.com/kyivoblrada

Відомо, що вироби обуховицьких майстринь прославились не лише в нашій країні, а й закордоном, а багатьом з них неодноразово присвоювався державний "знак якості".

Виробами жителів с.Обуховичі милувались в Канаді, Японії, Болгарії.

"Традиція виконання ткацьких виробів за мотивами робіт обуховицьких ткаль є унікальною та досі залишається незмінною і знаходить своє відображення в техніці сучасних носіїв даної культурної спадщини", – повідомляють у міністерстві.

Довідка про обуховицьке ткацтво

Нитка піткання, яку прокладає човник, лягає поверх чи під низом ниток основи, а певна послідовність цього чергування і створює врешті той чи інший візерунок, що укладається поперечними смугами на всю ширину тканини. Цей спосіб ткацтва називається ремізно-човниковим. Саме цією технікою з давніх часів користувалися обуховицькі ткалі для створення узористих рушників скатертин-настільників, ряден тощо.

Обуховицьке ткацтво

Фото: facebook.com/kyivoblrada

В обуховицьких рушниках, виконаних відомою традиційною технікою ремізно-човникового ткацтва, деякі елементи візерунка виконуються способом ручного перебору (тут його називають "тканням під руку"). У цій техніці група ниток основи відтягується не за допомогою підліток, а вручну, і між ними прокидається; також рукою, а не човником, нитка, змотана у невеликий клубочок.

Зокрема, так робляться візерунки у вигляді кількох вертикальних стовпчиків, що їх в Обуховичах називають "мотилями". Візерунки пістрявотканих "радюжок" – покривал, що ними вкривають ліжка та дивани, називають "шибами", "барвінком", "хмарами".

Довідка

Нагадаємо, департамент охорони культурної спадщини вніс Вознесенський печерний комплекс до Переліку об'єктів культурної спадщини Києва за видом археологія.

Також ЗМІ повідомляли, що США оголосили про виділення 7 мільйонів доларів на підтримку культурної спадщини України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: