fbpx
Сьогодні
16:09 16 Бер 2023

Від Рюриковичів до оборони Азовсталі: одинадцятикласниця створила проєкт, що розповідає правдиву історію України

English version here

Для того, аби у зручному форматі розказати, скільки всього об'єднує українців, школярка із Дніпра Марія Аршиннікова створила проєкт "15 кроків до української єдності".

Про це інформує Рубрика.

На сайті стисло викладена історія нашої країни: від часів Київської Русі до повномасштабного вторгнення росії в Україну. Крім української, матеріали можна переглянути ще чотирма мовами: англійською, іспанською, португальською та арабською.

Марія Аршиннікова навчається в 11 класі Дніпровського ліцею №129. Паралельно з навчанням дівчина займається громадською діяльністю — працює проєктною менеджеркою в громадській організації "Будь в курсі". Також вона є учасницею спільноти STEM is FEM, Посолкою європейської молоді, членкинею Європейського молодіжного парламенту, ученицею Girls Diplomatic Academy, а також пише науково-дослідницьку роботу "Вплив корупції на економічний розвиток України" в Малій академії наук.

Через повномасштабне вторгнення Марія разом із сім'єю була вимушена переїхати з рідного Дніпра до Чернівців, де почала займатися волонтерством. Зараз дівчина продовжує дистанційно навчатися у Дніпровському ліцеї — щоправда, як вона каже, постійні тривоги та відключення світла в рідному місті часто переривають заняття. Тому зараз у дівчини є більше часу на позашкільну діяльність. Одним з її напрямків і став проєкт "15 кроків до української єдності".

"У мене в голові просто з'явилася ідея сайту про історію України, бо до цього я не бачила єдиного ресурсу з послідовними та лаконічними матеріалами.. Я збирала референси, потім почала шукати команду. Паралельно з навчанням в школі я залучала нових людей до проєкту, керувала командою істориків та райтерів.Разом ми розвивали ідею проєкту. Ми розпочали зі статей, а з часом вже перейшли до розробки технічної складової — з цим допомогла українська IT-компанія Clickable", — поділилась Марія.

Співзасновницею проєкту "15 кроків до української єдності" стала її старша сестра Анна, яка є засновницею ГО "Будь в курсі".

Сайт складається з 15 розділів, кожен з яких охоплює певний період в історії України. Тексти супроводжують ілюстрації, посилання на відео та статті.

В планах Марії — проводити офлайн дебати чи дискусії на історичні теми для молоді, а також створювати ролики про взаємозв'язки України з іншими країнами, які б не лише показали майбутнє України європейським, а й минуле. Крім цього, дівчина хоче об'єднати перевірених українських істориків, які могли б співпрацювати з іноземними медіа – зокрема, надавали їм фахові коментарі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: