fbpx
Сьогодні
20:27 16 Бер 2023

Парламент Молдови ухвалив рішення про державну мову: відтепер змінює назву "молдовської" мови на "румунську"

Фото: парламент Молдови (NewsMaker)

Депутати парламенту Молдови більшістю голосів ухвалили в другому читанні законопроєкт, який передбачає заміну в усіх законах та Конституції словосполучення "молдовська мова" на "румунська мова". "За" проголосували 58 парламентаріїв.

Про це повідомляє NewsMaker, пише Рубрика.

Законопроєкт запропонувала керівна партія "Дія і Солідарність" (PAS). Вони запропонували такий документ, щоб увідповіднити законодавство до рішення Конституційного суду. Він 2013 року постановив, що Декларація про незалежність Молдови переважає над текстом Конституції. А в цій декларації згадується саме румунська мова.

результати голосування

Фото: результати голосування (NewsMaker)

Однак ця пропозиція викликала невдоволення серед опозиції — соціалістів та комуністів. Вони вийшли до центральної трибуни з вигуками "Відставка!" та з плакатами "Референдум", 2Молдова, молдовани, молдовська" і "Не глуміться над Конституцією".

Схвалення цього законопроєкта не підтримали комуністи та соціалісти. На початку засідання вони навіть пропонували виключити законопроєкт із порядку денного, але така ініціатива не набрала достатньої кількості голосів.

Довідка

Молдовська та румунська — одна мова?

Конституція Молдови визнає офіційну мову держави "молдовською". Проте мовознавці вважають її загалом ідентичною до румунської.

У школах і вищих навчальних закладах Молдови такий предмет, як "молдовська мова", також відсутній. Замість нього молдовські школярі та студенти вивчають предмет "румунська мова".

А втім, "молдовська мова" як предмет зберігається в навчальних закладах самопроголошеного "Придністров'я". Крім того, у цій самопроголошеній республіці, на відміну від решти Молдови, використовується молдовська на основі кирилиці.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: