fbpx
Сьогодні
09:46 16 Бер 2023

ОК "Південь": У Чорному морі зафіксували нетипову активність та кількість російського флоту

Українські військові зафіксували у Чорному морі 20 ворожих кораблів та дуже багато одиниць допоміжного флоту – що є нетиповою активністю для росіян.

Про це повідомила керівник об'єднаного пресцентру Сил оборони півдня Наталія Гуменюк в ефірі марафону новин 16 березня.

"Ми ретельно спостерігаємо за корабельним угруповання у Чорному морі і за діями ворога.

Зафіксована нетипова активність і кількість корабельного угруповання.

Наразі в Чорному морі перебуває 20 одиниць, серед яких 4 ракетоносії – один з них підводний – 28 ракет, по максимуму якщо говорити, можуть бути споряджені для запуску", розповіла керівник об'єднаного пресцентру.

Гуменюк підкреслила, що у морі зафіксовано багато одиниць допоміжного флоту.

Усі кораблі розосереджені. Тому можливо, росіяни таки хочуть знайти уламки американського безпілотника, про що вони говорили раніше.

Гуменюк зазначила, що загарбники намагаються "максимально покривати театр морських дій в Чорному морі і намагаються приховувати свої дії" від українських захисників.

Проте ретельне спостереження за ними дає свої результати – оборонці бачать і розуміють ворожі кроки наперед.

Що передувало?

Нагадаємо, військово-повітряні сили США 14 березня виступили із заявою, у якій повідомили, що російський винищувач Су-27 під час перехоплення пошкодив над Чорним морем американський розвідувально-ударний БПЛА MQ-9 Reaper. Унаслідок цієї події безпілотник довелося затопити.

Американське командування зазначило, що MQ-9 виконував рутинні операції в міжнародному повітряному просторі, коли його перехопив і збив російський літак, що призвело до катастрофи і повної втрати MQ-9.

"Фактично, цей небезпечний і непрофесійний вчинок росіян ледь не призвів до катастрофи обох літаків. Літаки США і членів Альянсу продовжуватимуть діяти в міжнародному повітряному просторі, і ми закликаємо росіян поводитись професійно і безпечно", – заявив генерал ВПС США Джеймс Хеккер, командувач ВПС США в Європі і Африці.

Президент США Джо Байден був поінформований про інцидент. А в Білому домі дії росії назвали "небезпечними, непрофесійними і нерозважливими".

Міністерство оборони росії у вівторок увечері заявило, що їхні винищувачі Су-27 не мають стосунку до падіння американського безпілотника MQ-9 Reaper у Чорному морі. А ще додали, що БпЛА наблизився до анексованого Криму й летів із порушеннями.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: