fbpx
Сьогодні
18:58 14 Бер 2023

В ЄС незабаром може з'явитися власний закон про "іноагентів", – ЗМІ

У Європейському Союзі незабаром може з'явитися власний закон, що вимагатиме від організацій громадянського суспільства розкривати свої джерела фінансування з-поза меж ЄС.

Про це пише Politico із посиланням на власні поінформовані джерела.

"У рамках боротьби із зовнішніми впливами всередині блоку Європейський Союз працює над законом, що примусить недержавні організації, консультаційні агентства та академічні інституції розкривати будь-яке фінансування з-за меж ЄС", – йдеться у матеріалі.

Зазначається, що закон поки перебуває на ранніх етапах створення й буде фіналізований не раніше травня.

"Версія ЄС навряд буде спрямована проти фізичних осіб, але змусить як комерційні, так і неприбуткові організації всередині блоку розкривати фінансування з-за меж ЄС, пов'язане із такими транзакціями, як оплата академічних досліджень тощо", – стверджує Politico.

Видання додає, що останнім часом ЄС зіткнувся зі значною кількістю випадків стороннього втручання у внутрішні процеси: від російських спроб кіберзламу до китайських університетських грантів, покликаних змінити дискурс про права людини, й корупційного скандалу "Катаргейт", що похитнув Єврокомісію.

Утім, як зазначає видання, критики вказують на дивно обраний час для розробки подібних законодавчих змін у ЄС, зважаючи на те, що Грузія щойно занурилася у політичну кризу, викликану ухваленням закону, який теж зобов'язував неприбуткові організації розкривати свої джерела фінансування. Міжнародна спільнота переважно засуджувала цей закон як недемократичний.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: