fbpx
Сьогодні
15:11 14 Бер 2023

В ООН заявили, що консультації щодо продовження "зернової угоди" ще тривають

English version here

Фото: facebook.com/oleksandr.kubrakov

Консультації щодо продовження чорноморської "зернової ініціативи" ще продовжуються.

Про це заявили в Організації Об'єднаних націй, повідомляє yahoo.news.

Речник Управління ООН з координації гуманітарних питань Єнс Лаерке повідомив журналістам:

"Організація Об'єднаних Націй зробить усе можливе, щоб зберегти цілісність угоди та забезпечити її безперервність. Консультації… з усіма сторонами і на різних рівнях тривають".

Коментарі Лаерке прозвучали після одноденної зустрічі в Женеві між високопосадовцями росії та ООН. Нагадаємо, вона завершилася тим, що Москва оголосила, що не буде проти продовження так званої чорноморської "зернової ініціативи".

Проте росія погодилась продовжити угоду, термін дії якої завершується в суботу, 18 березня, лише на половину 120-денного періоду початкової угоди – 60 днів.

Україна заявила, що це "суперечить" початковій угоді, але не відхилила пропозицію.

"Це хороша угода… Вона дуже добре впливає на світові ціни на продовольство, знижуючи їх, надаючи продовольство на ринок у потрібні місця", підкреслив речник ООН.

Однак поки що залишається незрозумілим, до чого призведуть подальші консультації. Лаерке відповів на запитання журналістів, що не може сказати, чого чекати 18 березня.

Довідка

Контракт на експорт українського зерна через контрольоване росією Чорне море закінчується 18 березня.

Раніше ЗМІ повідомили, що Україна розпочала онлайн-переговори з партнерами щодо продовження Чорноморської зернової ініціативи. Вона спрямована на те, щоб Київ міг продовжувати постачання зерна на світові ринки.

"Зернова угода" була започаткована за посередництва Організації Об'єднаних Націй та Туреччини в липні минулого року, а в листопаді її було продовжено.

Росія заявляє, що "зернова ініціатива" була продовжена на 60 днів та назвала це "жестом доброї волі" зі свого боку. Водночас українська сторона поки не підтверджує заяви рф.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: