fbpx
Сьогодні
10:20 13 Бер 2023

У 3 містах на заході України запустять мережі станцій якості повітря

Запрошуємо волонтерів долучитися та встановити датчик у своєму будинку

Івано-Франківськ, Тернопіль, Ужгород — українська команда розробників ЛУН Місто AIR встановить прилади для вимірювання якості повітря у містах на заході України. Станції нададуть містам безплатно. Зараз мешканці зазначених міст можуть подати заявку на встановлення станції у себе.

Команда ЛУН Місто AIR вже має мережі станцій якості повітря у Києві, Львові, Одесі, Чернівцях та Хмельницькому. Станції розроблені завдяки співпраці з науковцями Київського національного університету імені Шевченка.

Прилади вимірюють концентрацію наддрібних частинок — PM 1, PM 2.5, PM 10, а також температуру, вологість та тиск. Завдяки цьому містяни інформовані про забрудненість повітря через автомобільні викиди та значні пожежі.

У Івано-Франківську, Тернополі та Ужгороді станції будуть безплатно встановлені у містян-волонтерів, які захочуть допомогти моніторингу якості повітря і яким цікаві технічні новинки. Щоб подати заявку на встановлення станції за своїм вікном, потрібно заповнити форму https://forms.gle/Qv41twPFkHp3EGFXA. Її розглянуть і якщо локація підходить, нададуть станцію.

Як саме ми обираємо локацію для встановлення датчика. Нашій команді важливе рівномірне покриття по всьому місту, отже перевага надаватиметься тому району, де датчик відсутній.

Слідкувати за показниками станцій можна буде в реальному часі на інтерактивній карті у Telegram- і Viber-ботах та мобільному застосунку.

"Під час війни ми маємо фіксувати всі злочини росії — зокрема екологічні. Наша система допоможе у цьому. Крім того, якість повітря є важливою завжди, адже забруднене повітря загострює та провокує серцево-судинні, легеневі, респіраторні захворювання, погано впливає навіть на психічне здоровʼя", – коментує Анна Денисенко, кураторка ЛУН Місто AIR.

Запуск мереж запланований на весну 2023.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: