На електроенергію у березні закінчується дія чинних тарифів: що чекати далі

Підняття тарифів в Україні — це соціально-економічне рішення, тому що  ціну на електроенергію формує енергоринок.

Про це в ефірі національного телемарафону Суспільному заявив директор аналітико-дослідницького центру "Інститут міста" Олександр Сергієнко.

Контроль ціни певною мірою здійснюється на державному рівні, але все ж таки вона підвищується. За словами експерта, ціна на електрику у 2022 році та на початку цього року для домогосподарств які споживають на місяць до 250 кВт-год мала складати 1,44 грн. Але реальна ціна складала 3,5 грн.

"Якщо додати сюди вартість транспортування, розподілу і ПДВ, то ми вийдемо на цифру близько 5—5,5 грн. Проти 1,44 грн (як зараз – ред.). Ці гроші треба компенсувати. Взяти з бюджету і залучити бізнес, який перекладе потім ціну на вартість своїх товарів, і населення заплатить, щоб компенсувати багатомільярдні борги за комунальні послуги", — каже Олександр Сергієнко.

Експерт наголосив на необхідності вживання заходів соціального захисту у цьому питанні.

"У нас є соціальна несправедливість. Нам встановили мінімальну ціну. Але в нас велика когорта людей, які можуть платити й більше. Замість того, щоб виходити з рівня споживання, ймовірно, слід вживати заходи соціального захисту, тобто житлові субсидії або інші допомоги. Чому б не запровадити електричну допомогу для малозабезпечених сімей?", — зауважує Сергієнко.

Він нагадав, що вже 31 березня закінчується дія чинних тарифів на електроенергію і Нацкомісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг разом з урядом має встановити або новий тариф, або зберегти старий.

"Система субсидій має бути удосконалена. Чомусь уряд вирішив передати цю систему з Мінсоцзахисту до Пенсійного фонду, хоча там немає фахівців. Є певні нелогічні дії уряду", — підсумував Олександр Сергієнко.

Станом на 1 грудня минулого року українці накопичили борги за послуги ЖКГ на 35,35 млрд грн. Протягом місяця заборгованість збільшилась на 2,2 млрд грн. Про це повідомляв народний депутат від партії "Голос" Ярослав Железняк.

3 березня Асоціація міст України звернулася до Уряду щодо компенсації з держбюджету підприємствам тепло- та водопостачання різниці в тарифах на 36 мільярдів гривень. Саме такий є розмір заборгованості перед комунальними підприємствами на січень 2023 року.

Довідка

Асоціація міст просить Уряд компенсувати різницю в тарифах комунальним підприємствам

Свіжі дописи

  • Новини

Гороховський: 98-річній жінці, яка напередодні пішки вийшла з окупованого Очеретиного, куплять будинок

Для того, щоб вийти з окупованої частини села Очеретине на Донеччині, 98-річній Лідії Степанівні довелося… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

Україна провела третій раунд переговорів із США щодо безпекової угоди

Очільник Офісу Президента Андрій Єрмак провів третій раунд переговорів зі Сполученими Штатами щодо підготовки до… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

У Києві почали демонтувати монумент на честь Переяславської ради, що знаходиться під аркою “Свободи українського народу”

30 квітня у Києві представники комунального хазяйства розпочали демонтаж композиції на честь Переяславської ради під… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

Полковник Череватий очолив кафедру військової журналістики у Військовому інституті КНУ

Начальником кафедри військової журналістики Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка призначений полковник Сергій… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

Уперше в українському Національному парку запрацювала Добровільна пожежна охорона: у чому рішення

В Україні вперше у Національному парку запрацювала Добровільна пожежна охорона, яка має запобігати пожежам та… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

У Харкові перейменували 367 топонімів

У Харкові перейменували 367 топонімів. Назви їх були пов’язані з російськими діячами, географічними назвами. Відповідне… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.