fbpx
Сьогодні
17:59 12 Бер 2023

В Ірані затримали понад 100 людей за підозрою в отруєнні школярок по всій країні

Понад 100 людей затримали в Ірані у зв'язку зі справою про отруєння школярок по всій країні. Восени сотні дівчат потрапили до лікарень через отруєння "невідомими газами".

Про це заявило Міністерство внутрішніх справ Ірану, повідомляє державне інформаційне агентство IRNA.

У МВС кажуть, що заарештували підозрюваних з:

  • Тегерану,
  • провінцій (останів) Кум,
  • Занджан,
  • Хузестан,
  • Хамедан,
  • Фарс,
  • Гілян,
  • Західний Азарбайджан,
  • Східний Азарбайджан,
  • Курдистан,
  • Хорасан-Разаві.

"Початкове розслідування показує, що деякі з цих людей з пустощів або авантюризму, з метою закриття класів і під впливом створеної психологічної атмосфери вжили таких заходів, як використання нешкідливих і смердючих речовин", – каже офіційний Іран.

Серед заарештованих нібито є особи, які мали "ворожі мотиви, намагалися посіяти страх і жах серед людей і студентів, закрити школи і посіяти песимізм" щодо ісламського істеблішменту.

Школярки стали однією з рушійних сил протестів, які сколихнули Іран

Фото з соцмереж

Влада Ірану заявила, що веде розслідування для виявлення можливих зв'язків з "терористичними організаціями", як-от "Моджахедін-е хальк" (організація "Народних моджахедів Ірану").

Слідство у справі про отруєння триватиме до отримання остаточного результату, додають в МВС.

У заяві також йдеться, що кількість отруєнь зменшується протягом останніх кількох днів.

Нагадаємо, перші отруєння школярок зафіксували в листопаді у священному для шиїтів місті Кум. Згодом інциденти поширилися на 25 з 31 провінції Ірану.

Сотні дівчат госпіталізували з отруєнням "невідомими газами": вони скаржились на нудоту, головний біль, кашель, утруднене дихання, прискорене серцебиття, оніміння та біль у руках або ногах.

Через це батьки забирали дітей з шкіл і виходили на акції протесту.

Іранські політики звинувачують в отруєннях релігійні групи, які виступають проти освіти дівчат. Однак деякі активісти підозрюють саму владу Ірану в організації отруєнь з метою помсти за демонстрації.

Школярки були однією з рушійних сил протестів, які сколихнули Іран минулого року після вбивства силовиками Махси Аміні. Дівчата брати участь у мітингах, знімали хіджаби та зривали портрети диктатора у класах.

6 березня іранський лідер аятола Алі Хаменеї закликав "серйозно зайнятися" проблемою отруєння учнів. Він заявив, що це "непростимий злочин", за який має бути смертна кара у разі доведення.

Довідка

Раніше в Ірані силовики вбили 16-річну школярку Асру Панахі за відмову співати провладний гімн під час одного з рейдів, які силовики влаштовують у школах через протести в країні.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: