fbpx
Сьогодні
Фото, відео 14:51 12 Бер 2023

У Закарпатській області розпочався сезон цвітіння первоцвітів

Сезон цвітіння первоцвітів розпочався на Закарпатті

Про це повідомили на сайті Державної екологічної інспекції у Закарпатській області.

"Одна із перших рослин, яка розквітає ранньою весною — шафран. Він занесений до Червоної книги України у статусі "Неоцінений". Рослина охороняється Законом.

За одну зірвану квітку, порушнику загрожує штраф у розмірі 62 грн. У період цвітіння квітки лісівники проводять рейди по виявленню порушників, розповіли на Facebook-сторінці ДП "Ліси України".

шафран закарпаття

У Держекоінспекції нагадують, що первоцвіти належать до рідкісних та зникаючих видів рослин. Більшість з них занесені до Червоної книги та охороняються законом.

Фото: З відкритих джерел

Закарпатців просять бути свідомими, не зривати, не реалізовувати та не купувати червонокнижні рослини.

"Якщо нищення первоцвітів триватиме нинішніми темпами, за 5-6 років більшість їхніх видів зникне назавжди, стверджують природоохоронці. Зокрема, вже зараз у більшості лісів пролісків майже не знайдеш. Бережіть первоцвіти", наголошують у повідомленні.

Фото: З відкритих джерел

Що загрожує за придбання та продаж первоцвітів:

  • за незаконне придбання, збут та розповсюдження об'єктів рослинного світу передбачено накладення штрафу від 510 до 1700 грн.;
  • ті самі дії, вчинені щодо об'єктів рослинного світу, які перебували в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі від 1700 грн до 3655 грн з конфіскацією об'єктів рослинного світу;
  • за погіршення середовища зростання рослин, які занесені до Червоної книги України, знищення, незаконне або з порушенням встановленого порядку вилучення їх з природного середовища, а також порушення умов вирощування рослин цих видів у ботанічних садах, дендрологічних та зоологічних парках, інших спеціально створених штучних умовах, що призвело до їх загибелі та пошкодження накладається штраф за статтею 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення на громадян від 340 до 510 гривень з конфіскацією незаконно добутого і на посадових осіб — від 510 до 850 гривень з конфіскацією незаконно добутого.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: