fbpx
Сьогодні
Фото 14:29 12 Бер 2023

Скіфські мечі та половецька шабля: США повернули Україні історичні цінності, які вивезли окупанти

English version here

Фото: Посольство України в США

Предмети історичної та культурної спадщини, які російські загарбники викрали з тимчасово окупованих територій та намагалися незаконно ввезти до Сполучених Штатів офіційно повернули в Україну.

Про це інформує американська Митно-прикордонна служба та Посольство України у США.

Американські прикордонники повідомляють, що загарбники намагалися вивезти наконечник сокири бронзової доби, скіфські мечі та половецьку шаблю, 

У Посольстві України в США розповіли, що  10 березня відбулася офіційна церемонія передачі предметів української історичної спадщини українській стороні.

"2 вересня 2022 року співробітники Митно-прикордонної служби США у міжнародному поштовому відділенні Міжнародного аеропорту імені Джона Кеннеді вилучили кам'яне топорище сокири та три металеві мечі", наголосили у повідомленні митники.

Фото: Embassy of Ukraine in the USA

Розповідають, що мечі прибули з російської федерації, а кам'яне топорище – з України. Предмети ідентифікували як українські культурні цінності.

Фото: Embassy of Ukraine in the USA

"Митно-прикордонна служба США надзвичайно пишається тим, що відіграла важливу роль у вилученні цих артефактів, які були вкрадені у народу України", наголосив директор оперативних підрозділів Митно-прикордонної служби США Френсіс Руссо.

Під час церемонії повернення посол Оксана Маркарова нагадала, що російські загарбники цілеспрямовано викрадають та вивозять з України історичні та культурні артефакти. Таким чином вони намагаючись позбавити Україну ідентичності.

Фото: Embassy of Ukraine in the USA

Передісторія

Повідомляють, що з липня по вересень 2022 року правоохоронці з відділу розслідувань Департаменту внутрішньої безпеки США у Нью-Йорку та Ньюарку (штат Нью-Джерсі) затримали декілька вантажів з предметами археології.

Вантажі надходили до Сполучених Штатів з території росії без належного документального супроводження.

Усього в США було затримано близько 20 вантажів з археологічними предметами, які відправляли з рф та тимчасово окупованих українських територій.

Правоохоронці запідозрили, що археологічні об'єкти могли належати Україні. Проведені експертизи підтвердили ці побоювання.

Також американська сторона звернулась до Міністерства культури та інформаційної політики України – там остаточно підтвердили, що артефакти мають українське походження.

Серед викрадених цінностей були:

  • мечі-акінаки скіфської культури VI-V ст до н.е. (ареал поширення – лісостепова, степова частина України та АР Крим);
  • крем'яна шліфована сокира III тисячолітня до н.е., яка за інформацією Інституту археології України належить до культури кулястих амфор (ареал – поширення північно-західна частина України);
  • половецькі шаблі часів давньоруської держави ХІ-ХІІ сторіччя та багато інших артефактів.

Повернення пам'яток археології, які намагалися незаконно ввезти на територію Сполучених Штатів з росії, стало можливим завдяки співпраці українських дипломатів в США.

Нагадаємо, раніше російські загарбники захопили музей зі скіфським золотом у Мелітополі. Також агресори вивезли з Маріуполя оригінали картин видатних художників, викрали колекцію медальєрного мистецтва Юхима Харабета.

Окрім того, окупанти також пограбували Херсонський краєзнавчий музей: численні історичні артефакти перевезли до окупованого Генічеська.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: