fbpx
Сьогодні
22:31 12 Бер 2023

Індія погодилася не порушувати західних санкцій проти рф і дотримуватися стелі цін на російську нафту, - Bloomberg

Індія нібито погодилася не порушувати західних санкцій проти країни-агресора російської федерації, яка напала на Україну. Зокрема, це стосується цінового обмеження в $60 доларів, встановленого на закупівлю російської нафти.

Про це у неділю, 12 березня, повідомило видання Bloomberg із посиланням на джерела.

Як зазначається, уряд країни вже попросив банки та трейдерів дотримуватися стель цін на російську нафту.

Водночас журналісти уточнили, що офіційні особи публічно не заявляли про рішення підтримати санкції та обмеження цін, запроваджені щодо країни-агресора. За даними джерел, Індія провела детальну дискусію зі Сполученими Штатами Америки та іншими країнами G7 на полях саміту G20, і вони, як ідеться в матеріалі, "схоже, задоволені її рішенням".

Як відомо, західні країни на чолі зі США встановили стелю цін на експорт російської нафти у розмірі $60 за барель, щоб скоротити доходи Кремля та зберегти деяку кількість нафти на ринку. Обмеження для сирої нафти набуло чинності 5 грудня, а 5 лютого поширилося і на нафтопродукти.

Зазначимо, що 26 грудня 2022 року президент України Володимир Зеленський провів переговори з прем'єр-міністром Індії Нарендрою Моді. Під час розмови він закликав Індію підтримати реалізацію української формули миру.

А 10 січня 2023 року видання Telegraph India з посиланням на представників міністерства промисловості країни повідомило, що Індія може приєднатися до введеної країнами ЄС і G7 стелі цін на російську нафту, якщо вартість російської сировини перевищить $60 за барель.

Варто зазначити, що росія залишається для Індії найбільшим постачальником нафти, кожен четвертий барель сирої нафти надійшов від російських виробників. У 2022 році Кремль зумів зберегти свої нафтові доходи на тлі санкцій багато в чому завдяки активним закупівлям з боку Індії та Китаю за високих ринкових цін.

Тому можлива відмова Індії купувати російську нафту за ринковими розцінками може суттєво вдарити по доходах рф.

Довідка

Співробітниця Національного інституту стратегічних досліджень Олена Бордиловська сказала, що Індія підтримала позицію України у переговорах щодо Запорізької АЕС та щодо зернової угоди влітку 2022 року. Про це ніде не афішувалося, але індійська влада нібито неформально впливала на росію в цих питаннях, схиляючи її до поступок.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: